Miliardarul american Bill Gates, fondatorul Microsoft, a declarat că salariile de pe Wall Street sunt „de multe ori prea mari” şi s-a arătat îngrijorat de situaţia American International Group (AIG), notând că participaţia guvernului devalorizează asigurătorul, transmite Reuters.
Gates, care s-a retras anul trecut de la şefia Microsoft pentru a se concentra pe acţiuni de caritate, consideră că situaţia pachetelor de compensaţii financiare către angajaţii de pe Wall Street a fost determinată în principal de o lege din 1993, care limitează salariul directorilor de companii la un milion de dolari pe an, şi a avertizat că alte încercări de controlare a sumelor încasate de bancheri ar putea să aibă de asemenea efecte de recul neplăcute.
„S-a creat un reper nefavorabil în ceea ce priveşte controlul salariilor directorilor când s-a aprobat plafonul de un milion de dolari. Problema compensaţiilor financiare este foarte interesantă. Cred că de multe ori aceste sume sunt prea mari, însă este o chestiune foarte greu de rezolvat”, a declarat Gates la New York, în cadrul unei discuţii pe teme de filantropie.
Fondatorul Microsoft se plasează pe locul al zecelea în topul Forbes al celor mai puternici oameni de pe planetă, condus de preşedintele american Barack Obama.
Companiile au fost încurajate să acorde bonusuri
Plafonul de un milion de dolari aplicat în 1993 salariilor a încurajat companiile să acorde bonusuri generoase în acţiuni, iar autorităţile şi politicienii din SUA fac din nou presiuni pentru o reformă pe Wall Street în acest sens, cerând băncilor şi caselor de brokeraj să renunţe la încurajarea angajaţilor să-şi asume riscuri excesive.
Aceste practici se numără printre factorii care au determinat criza financiară globală şi au împins sistemul bancar „pe marginea prăpastiei”, notează Reuters.
Pachetele salariale uriaşe obţinute de unii bancheri şi directori de companii au stârnit controverse în Statele Unite, unde şomajul a ajuns la 10,2%, maximul ultimilor 26 de ani.
„Ceea ce s-a întâmplat a fost o surpriză pentru majoritatea celor implicaţi, iar situaţia a fost cauzată de optimismul exagerat şi exuberanţa tuturor, şi de o viziune complet deraiată asupra riscurilor şi evoluţiei preţurilor”, a descris Gates criza financiară.
Este anormal ca guvernul să deţină o mare parte dintr-o companie privată
Guvernul Statelor Unite a cheltuit sute de miliarde de dolari din septembrie 2008 pentru salvarea mai multor giganţi financiari americani, inclusiv Bank of America, Citigroup şi AIG.
„Mă tem că, atunci când guvernul deţine o entitate precum AIG, această entitate se poate devaloriza masiv, pentru că trebuie în esenţă să se comporte ca o parte a aparatului administrativ. Este o situaţie anormală ca guvernul să deţină o mare parte dintr-o companie privată. Din păcate, s-a împământenit părerea că această situaţie ar trebui să fie prelungită pe termen lung. Nu poate fi evitată o devalorizare, faţă de valoarea potenţială a unui activ în cazul în care nu ar fi trecut printr-o astfel de structură de management”, a mai arătat Gates.
Guvernul american deţine 80% din acţiunile AIG.
SURSA:Mediafax