Oamenii ar putea munci doar 3 zile/săptămână, graţie inteligenţei artificiale, crede Bill Gates

Săptămână de muncă de numai 3 zile? Bill Gates crede că este posibil, cu ajutorul inteligenţei artificiale.

În urmă cu câteva zile, cofondatorul Microsoft a vorbit în podcastul „What Now” al lui Trevor Noah despre modul în care inteligenţa artificială poate ajuta omenirea.

Cu ajutorul acestei tehnologii, oamenii vor „lucra mai puţin”, consideră Bill Gates.

Oamenii vor fi eliberaţi de sarcinile lor de zi cu zi. Inteligenţa artificială va fi utilă într-o gamă largă de domenii, precum „a face mâncare și alte lucruri”, spune Gates.

„Dacă ajungem la o societate în care trebuie să lucrezi doar trei zile pe săptămână, probabil că este bine”, a adăugat miliardarul american.

Nu este pentru prima oară când Bill Gates vorbeşte despre inteligenţa artificială. Cu ceva timp în urmă, el atrăgea atenţia că există şi pericole. Utilizarea greşită a AI-ului poate avea un potenţial negativ foarte mare, consideră el.

Gates subliniază că, la fel ca şi la apariţia calculatoarelor, angajatorii şi muncitorii vor trebui să se adapteze la noua lume în care se pot folosi de AI.

„Nu cred că impactul inteligenței artificiale va fi la fel de dramatic ca cel al revoluție industrială, dar cu siguranță va fi la fel de mare ca și apariția PC-ului.

Programele de procesare a textului nu au eliminat munca de birou, ci au schimbat-o pentru totdeauna. Angajatorii și muncitorii au trebuit să se adapteze și au făcut-o”, spunea Bill Gates cu ceva vreme în urmă.

inteligenta artificiala
SURSA FOTO: Dreamstime

AI-ul ar putea duce la o creştere a valorii bunurilor şi serviciilor cu 7%

Potrivit băncii de investiții Goldman Sachs, 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă ar putea fi înlocuite de inteligenţa artificială. Totul ar urma să se întâmple în întreaga lume, în următorii ani.

Inteligenta artificiala ar putea să preia un sfert din sarcinile de lucru în SUA și Europa, deschizând calea nu doar către eficiență crescută, ci și către noi oportunități de angajare și un impuls semnificativ al productivității.

Rezultatul? Estimările indică că valoarea totală anuală a bunurilor și serviciilor produse la nivel mondial ar putea înregistra o creștere de 7%.

Raportul Goldman Sachs subliniază că inteligența artificială generativă, având capacitatea de a genera conținut dificil de distins de munca umană, reprezintă „un progres major” în această direcție.