Prin intermediul fundaţiei caritabile pe care o controlează împreună cu fosta sa soţie, Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri la nivel mondial şi cofondator al Microsoft, a vândut toate acţiunile pe care le avea la Fondul Proprietatea.
Bill Gates a renunțat la acțiunile de la Fondul Proprietatea
Vânzarea a avut loc chiar înainte ca fondul să anunţe că va începe procesul de listare a Hidroelectrica, „perla“ energiei româneşti.
La final de 2021 (cele mai recente date), în portofoliul de investiţii al fundaţiei caritabile a lui Bill Gates nu mai figurează investiţia la Fondul Proprietatea, cea care la final de 2020 avea o valoare de 3,6 mil. dolari (18 mil. lei), iar la final de 2019 circa 8,8 mil. dolari (45 mil. lei).
Investiţiile erau prin intermediul certificatelor de depozit globale, adică acţiunile Fondului Proprietatea tranzacţionate pe bursa de la Londra.
În 2014, Fundația Bill & Melinda Gates, cea mai mare organizație filantropică din lume, a devenit acționar al fondului de investiții românesc Fondul Proprietatea (FP).
Fundația a fost înființată de fondatorul Microsoft, Bill Gates, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, și de soția sa Melinda. Unul dintre cei mai mari susținători ai fundației este celebrul manager de investiții Warren Buffett. Fundația lucrează pentru a reduce inegalitățile din întreaga lume și se concentrează pe îmbunătățirea sănătății și pe reducerea sărăciei extreme
Investiția a fost de 12 milioane de dolari
La sfârșitul anului 2014, trustul deținea 66 de milioane de acțiuni Fondul Proprietatea, respectiv o participație de 0,6% din fond, potrivit raportului financiar anual din 2014. Investiția a fost estimată la 12 milioane de dolari și a fost singura participație a Fundației în România și una dintre puținele din Europa de Est, Fundația mai deținea și obligațiuni de stat poloneze.
Investind în Fondul Proprietatea, Bill & Melinda Gates Foundation Trust a cumpărat indirect acțiuni la companii locale importante, precum OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Aeroporturi București, Poșta Română, precum și BRD și Banca Transilvania, toate făcând parte din portofoliul Fondului Proprietatea.
Fondul Proprietatea a fost înființat în 2005 ca modalitate de despăgubire a foștilor proprietari ale căror proprietăți fuseseră expropriate de regimul comunist. Fondul și-a listat acțiunile la Bursa de Valori București în ianuarie 2011, iar în aprilie 2015 a fost listat și la Bursa de Valori din Londra.