Bill Gates știe cum poate fi oprită pandemia de coronavirus: A explicat totul! Pentru a putea lupta eficient cu pandemia, oamenii trebuie să înțeleagă cum funcționează și cum se răspândește virusul în corpul lor.
Bill Gates știe cum poate fi oprită pandemia de coronavirus: A explicat totul! Fondatorul Microsoft arată că cel mai bun mod de a preveni apariția de noi variante este stoparea transmiterii virusului.
Pentru aceasta, este nevoie în continuare ca oamenii să fie prudenți și să respecte restricțiile sanitare impuse.
Bill Gates știe cum poate fi oprită pandemia. Cinci lucruri pe care ar trebui să le știi
Virusul care duce la apariția COVID-19 evoluează și complică eforturile medicilor și ale autorităților de a pune capăt pandemiei, notează Bill Gates.
”Am petrecut mult timp în ultimul an discutând cu colegii de la fundația noastră și din întreaga lume despre modalitățile de a testa, trata și preveni COVID-19. În ultimele luni, experții își pun din ce în ce mai mult aceeași întrebare: Cum vor influența noile mutații de coronavirus eforturile noastre de a pune capăt pandemiei?”, scrie Bill Gates.
Lumea a parcurs un drum lung în lupta împotriva COVID-19, dar noile variante ale virusului ar putea amenința progresele făcute în ultimul an.
Iată cinci lucruri pe care ar trebui să le știi pentru a înțelege modul în care noile variantele complică (sau nu) gestionarea pandemiei.
Virușii evoluează tot timpul. Dacă nu lucrați la Boli infecțioase, ideea unei „mutații” ar putea părea nouă și înfricoșătoare – dar nu este nimic neobișnuit în ele.
Posibilitatea evoluției rapide a gripei este motivul pentru care primim un nou vaccin antigripal în fiecare an. Trebuie să actualizăm vaccinul anual pentru a ține pasul cu tulpinile de virus gripal aflate în continuă schimbare, explică Bill Gates, potrivit alephnews.ro.
”Toți virușii evoluează”
Pentru a înțelege de ce se schimbă virusul care provoacă COVID-19, trebuie să înțelegeți cum funcționează (sau se răspândește) în corpul vostru.
Coronavirusul – la fel ca toți virușii – are un singur scop: să se propage și să se „cloneze”. De fiecare dată când virusul intră în celule, el „convinge” celula să urmeze instrucțiunile codate din ARN-ul său pentru a face, astfel, mai multe copii ale virusului.
Când celula produce un nou virus, aceasta trebuie să „copieze” aceste instrucțiuni. Dacă ați urmat un curs de scriere la calculator, știți cât de greu este să tastați de două ori un text, fără să faceți o greșeală.
Codul pentru virusul care cauzează COVID-19 are aproximativ 30.000 de litere. Acest lucru se traduce printr-o mulțime de „oportunități” de a o da în bară, în momentul clonării – ceea ce face adesea coronavirusul.
Majoritatea „greșelilor” duc la un virus care este identic din punct de vedere funcțional. Dar, din când în când, există o schimbare care face ca virusul să fie mai ușor de transmis sau care afectează sistemul imunitar. Când această schimbare începe să se răspândească la nivelul unei populații, apare o nouă variantă.
Toți virușii evoluează, dar nu toți virușii evoluează în același ritm și în același mod. Unii, precum gripa, se schimbă rapid. Alții suferă mutații lent.
”Coronavirusul este un virus mult mai simplu decât cele gripale”
Din fericire pentru noi, SARS-CoV-2 se află în această din urmă tabără. Mutațiile care apar sunt cam la jumătatea celor care apare la virusul gripal.
„Știu că pare ca și cum ar apărea noi variante tot timpul. Acest lucru se datorează faptului că circulă atât de multe virusuri în întreaga lume, oferindu-i mai multe „oportunități” de schimbare. Odată ce numărul cazurilor va scădea, probabil că vom vedea mai rar noi variante”, explică fondatorul Microsoft.
Comparativ cu virusurile gripale – care sunt alcătuite din opt segmente genetice care pot fi rearanjate în mai multe moduri diferite – coronavirusul este un virus mult mai simplu. Cele mai notabile mutații pe care le-am văzut până acum s-au produs în același loc: proteina spike.
Această proteină spike este cheia răspândirii COVID. Forma sa este cea care permite virusului să se prindă de celulele umane.
Dacă proteina spike se schimbă puțin, se poate lega mai eficient de celule (ceea ce face ca virusul să fie mai transmisibil) sau să devină mai greu de gestionat pentru sistemul imunitar.
Această capacitate limitată de schimbare poate explica de ce continuăm să vedem că aceleași mutații apar în locuri diferite, în contrabalanță cu alte variații distincte.
”Avem încă nevoie de mai multe date”
Atât B.1.1.7 (care a fost detectat inițial în Marea Britanie), cât și B.1.351 (care a fost găsit pentru prima dată în Africa de Sud) au evoluat independent, dar împărtășesc o serie comună de mutații.
Există în mod clar ceva ce face ca aceste mutații specifice să aibă mai multe șanse de a răspândire decât alte modificări.
În ultimul an, experții în sănătate publică au repetat, sub diverse forme, același mesaj: trebuie să trăim cu COVID-19 până când vaccinul va fi dezvoltat și va fi disponibil pentru toată lumea.
Vestea bună este că multe dintre vaccinurile utilizate astăzi par să prevină formele severe ale bolii, inclusiv cele cu noile variante. Acesta este un beneficiu adus de eficiența vaccinurilor în general.
Avem încă nevoie de mai multe date despre cât de eficient este fiecare vaccin împotriva diferitelor variante, dar multe dintre informațiile existente până în acest moment sunt liniștitoare (în special din Israel, unde mulți oameni sunt deja vaccinați și tulpina B.1.1.7 este dominantă).
Marea întrebare acum este dacă trebuie să actualizăm vaccinurile pentru a fi eficiente în fața noilor variantele. Autoritățile de reglementare și companiile din domeniul medical lucrează la un vaccin updatat care ar putea fi disponibil în câteva luni.
”Este important ca vaccinurile să fie disponibile în toată lumea”
În Statele Unite – unde majoritatea oamenilor vor fi probabil vaccinați până la sfârșitul verii – unii oameni ar putea primi un rapel al vaccinului care protejează împotriva noilor tulpini.
Cel mai bun mod de a preveni apariția de noi variante este stoparea transmiterii virusului. Dacă rămânem atenți la distanțarea socială, purtând o mască și vaccinându-ne, vom pune capăt pandemiei mult mai devreme.
Noile variantele reamintesc de ce este important ca vaccinurile să fie disponibile în toată lumea.
COVID-19 reprezintă o amenințare la adresa sănătății la nivelul întregului glob. Acest lucru este valabil în cazul virusului original, dar și când vorbim de noile tulpini.
Cu cât virusul care cauzează COVID-19 este răspândit mai mult în lume, cu atât are mai multe șanse de a evolua. Dacă vaccinarea nu va avea loc în fiecare colț al planetei, va trebui să trăim cu riscul ca o tulpină mult mai agresivă a virusului să apară.
”Mutațiile virusurilor sunt inevitabile”
Am putea asista chiar la apariția unei noi variante, pentru care vaccinurile existente să nu mai fie eficiente.
”COVAX a anunțat recent că va putea livra 300 de milioane de doze până la mijlocul anului 2021. Aceasta este o veste minunată, dar lumea va avea nevoie de mult mai mult pentru a elimina cu adevărat amenințarea COVID-19.
Sper că țările bogate vor continua să sprijine activitatea COVAX, chiar dacă viața începe să revină la normal în unele părți ale globulii în timpul verii”, a explicat Bill Gates.
Mutațiile virusurilor sunt inevitabile. Dacă ne vom regăsi vreodată într-un scenariu pandemic în care un agent patogen se răspândește pe tot globul, ar trebui să ne așteptăm să-l vedem adaptându-se pentru a supraviețui încercărilor noastre de a-l opri – la fel cum am văzut cu COVID-19.
Sper că diferența data viitoare va consta în faptul că vom fi mai pregătiți să identificăm aceste variante mai devreme.
Cheia va fi secvențierea genetică în combinație cu o mai bună supraveghere a bolii. În acest moment, dacă sunteți testat pozitiv pentru COVID-19, există posibilitatea ca eșantionul vostru de test să fie selectat pentru a fi secvențiat.
Secvențierea la scară ar trebui să facă parte din orice plan de pregătire
Acest lucru permite cercetătorilor să vadă codul exact de 30.000 de litere care alcătuiește instrucțiunile ARN ale virusului. Acest cod este încărcat într-o bază de date, unde un computer compară virusul din eșantionul dumneavoastră cu toate celelalte tulpini aflate în circulație.
Dacă aveți o nouă tulpină care începe să apară frecvent în zona în care locuiți, oamenii de știință pot compara datele secvențierii cu ratele de transmisie, cu numărul deceselor și al spitalizărilor pentru a vedea dacă este nevoie să se îngrijoreze.
Cercetătorii trebuie să adopte o abordare sistematică pentru a depista mai devreme noile variante. Unii experți consideră că trebuie să secvențiem cel puțin 5% din toate probele de testare pentru a obține o imagine exactă a modului în care un agent patogen se mută – deși secvențierea unui număr mare de probe nu este suficientă.
Experții din Marea Britanie au analizat aproape 8% din teste, fapt ce i-a ajutat să vadă că B.1.1.7 se răspândea mult mai repede și era mai letal.
Africa de Sud a putut vedea rapid modul în care au funcționat vaccinurile la B.1.351 comparând rezultatele studiilor clinice de acolo cu datele secvențiate, a explicat Bill Gates.
Secvențierea la scară largă ar trebui să facă parte din orice plan de pregătire pentru următoarea pandemie.
Dacă faceți suficiente secvențieri și comparați aceste date cu alte măsuri, puteți vedea variante care au apărut la începutul pandemiei.
Cu cât identificați mai devreme o schimbare, cu atât aveți mai mult timp să o studiați și, dacă este necesar, să elaborați vaccinuri și scheme de tratament pentru a aborda orice schimbări care au loc.