Pandemia de coronavirus nu afectează planurile lui Bill Gates și nici ale Uniunii Europene în legătură cu un eventual dezastru climatic. Potrivit ultimelor informații, în cursul zilei de marți, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Bill Gates, fondatorul companiei Breakthrough Energy Catalyst, au anunțat, împreună cu Banca Europeană de Investiții, lansarea unui parteneriat pentru investiții.
Este vorba despre un parteneriat de un miliard de dolari în tehnologii „curate”, care are scopul de a duce la o economie europeană neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Ursula von der Leyen susține că inovațiile revoluționare vor fi de mare ajutor în reducerea emisiilor. Totodată, ea a mai subliniat faptul că în primă fază prețurile de producție ale inovațiilor vor fi prea scumpe, iar piețe prea mici, însă mobilizarea sumei de un miliard de dolari va fi esențială. Ea a mai menționat că banii vor fi investiți în proiecte din Uniunea Europeană.
„Astăzi lansăm un parteneriat de pionierat pentru a stimula investițiile în tehnologii climatice critice în Europa. Comisia Europeană își unește forțele cu Breakthrough Energy Catalyst și cu Banca Europeană de Investiții. Inovațiile revoluționare ne vom ajuta să reducem emisiile. La început, prețurile de producție ale acestor inovații sunt necompetitive, prea scumpe, iar piețele lor sunt prea mici.
Bill Gates vrea să evite un dezastru climatic
Deci există un risc mare pentru aceste companii la început. Deci investim să creștem piața pentru aceste noi tehnologii. Pentru început, vom mobiliza împreună un miliard de dolari, atât bani publici, cât și bani privați. În al doilea rând, vom investi în proiecte din Uniunea Europeană”, a declarat președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
La rândul său, Bill Gates a declarat că pentru a evita un dezastru climatic este nevoie ca tonele de gaze cu efect de seră să fie eliminate până în anul 2050, iar pentru acest lucru este nevoie atât de tehnologii noi cât și de politici și noi piețe.
„Toată lumea cunoaște dilema cu care ne confruntăm. Emitem 51 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră. Pentru a evita un dezastru climatic, trebuie să reducem acest număr la zero până în 2050. Să scăpăm de toate sursele de emisii probabil va fi cea mai dificilă provocare cu care umanitatea s-a confruntat. Să ajungem acolo va necesita nu numai noi tehnologii, dar și noi politici și noi piețe.
Va necesita, de asemenea, investiții semnificative și parteneriate între sectorul public și cel privat. Dacă vrem să ne atingem țelurile ambițioase, costul tranziției trebuie să fie destul de mic încât întreaga lume să poată participa fără să întârziem dezvoltarea economică necesară pentru a îmbunătăți viețile a miliarde de oameni”, a declarat Bill Gates.