Bill Gates a băut un pahar cu apă făcută din excremente umane, pentru a demonstra că este sigură tehnologia despre care el spune că poate furniza apă potabilă pentru țările în curs de dezvoltare.
Fondatorul Microsoft a declarat că, după ce vor mai fi efectuate niște teste, pe parcursul acestui an, intenționează să expedieze procesatoare de apă în mai multe țări din jurul lumii.
Proiectul a fost salutat de organizația WaterAid, care susține că ar putea fi de ajutor cu precădere în zonele urbane.
”Aș bea zilnic fericit această apă”
Conform WaterAid, aproximativ 748 de milioane de oameni suferă în lume de lipsa apei proaspete de băut.
În filmul postat pe blogul său, înainte să bea apa, Gates privește cum procesorul este alimentat cu deșeuri de proveniență umană, pentru ca rezultatul să fie pus în paharul său.
”Gustul apei este la fel de bun ca al oricărei ape îmbuteliate, pe care am băut-o din sticlă. Și, după ce am studiat procesul prin care a fost obținută, aș bea fericit această apă în fiecare zi. Atât este de sigură”, a scris Bill Gates pe blogul său.
În filmul postat pe blog, producătorul sistemului Omniprocessor, Peter Janicki, spune că ”nămolul de canal” brut este întâi fiert, pentru ca apa să se separe de materiile solide prin evaporare.
Apă și energie electrică din deșeuri
Materiile solide rămase, după obținerea apei, sunt arse, pentru a produce abur care alimentează un motor ce furnizează electricitate pentru comunitățile locale.
Iar apa este trecută printr-un sistem de filtrare care produce apă potabilă.
”De ce ar vrea cineva să transforme deșeurile în apă potabilă și electricitate?” a întrebat retoric Bill Gates pentru ca apoi să ofere singur răspunsul: ”pentru că bolile cauzate de condițiile sanitare precare omoară 700.000 de copii în fiecare an și îi împiedică pe mult mai mulți să aibă parte de o dezvoltare fizică și mentală normale”.
”Dacă putem dezvolta modalități sigure, ieftine, de a scăpa de deșeurile umane, putem preveni multe dintre aceste decese și, în plus, ajutăm mai mulți copii să crească sănătos”, a adăugat el, conform bbc.com.
Lipsa condițiilor sanitare
Conform unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF în 2013, datele colectate cu doi ani înainte au arătat că 2,5 miliarde de oameni din toată lumea nu beneficiază de ”facilități sanitare îmbunătățite”.
Iar datele WaterAid indică faptul că numărul oamenilor care nu au acces la surse sigure de apă, în întreaga lume, a scăzut cu 20 de milioane, de atunci.
Organizația susține că de tehnologia promovată de Bill Gates ar putea să beneficieze ”în primul rând cei care au un anumit acces la facilități sanitare, mai degrabă decât cei care nu”.
”Dacă tehnologia ar putea fi produsă la o scară ce ar face-o viabilă pentru micii investitori și antreprenori, ar putea fi un catalizator pentru modificarea peisajului sanitar în zonele urbane din lumea în curs de dezvoltare”, explică specialiștii WaterAid.
Primele țări în care va fi trimisă tehnologia
Iar Bill Gates a precizat că un procesor pilot pentru obținerea apei din deșeuri va fi expediat în acest an în Senegal. Ulterior, fondatorul Microsoft speră ca India și alte țări să poată beneficia de această tehnologie.
”Dacă proiectul va funcționa, va fi un bun exemplu despre cum cum poate filantropia să asigure bani pentru atragerea de oameni inteligenți, care să rezolve probleme majore, eventul chiar să creeze industrii care se susțin singure”, a declarat Gates.
”Scopul nostru este să facem procesorul suficient de ieftin pentru ca oamenii de afaceri din țări cu venituri mici și medii să dorească să investească în el și apoi să pornească afaceri profitabile din prelucrarea deșeurilor”, a arătat el.
Trebuie precizat că proiectul a fost finanțat încă de la început de Fundația Bill și Melinda Gates.