Într-o postare pe blogul personal publicată aproape de finalul anului, Bill Gates se declară în mare parte optimist cu privire la 2022, însă are și o serie de îngrijorări peste care nu trebuie să treacă indiferent.
Postarea miliardarului este intitulată „Motive pentru optimism după un an dificil” și prezintă mai multe prognoze încurajatoare de la pandemia de Covid care se poate termina doar cu eforturi mari, scrie CNBC.
Acesta susține pe de altă parte că o mare problemă ar putea încetini acest proces. Este vorba despre neîncrederea oamenilor în autoritățile care se află la guvernare. „Este una dintre problemele de care sunt cel mai îngrijorat să mă îndrept către 2022”, a scris el.
Totodată, miliardarul susține că în esență, instituțiile publice joacă un rol extrem de important, atât în evoluția pandemiei cât și în abordarea schimbărilor climatice sau prevenirea unei alte pandemii, însă dacă oamenii nu ascultă recomandările și principiile, totul este degeaba.
„Dacă oamenii tăi nu au încredere în tine, nu vor sprijini noi inițiative majore. Și când apare o criză majoră, este mai puțin probabil ca aceștia să urmeze îndrumările necesare pentru a rezista furtunii”, a adăugat miliardarul.
Fenomenul care face ravagii în lume
Bill Gates menționează că această neîncredere a devenit mai mult decât evidentă odată cu pandemia de coronavirus. El a dat exemplu situația din SUA unde are loc o dezinformare în masă referitoare la COVID. Aceași situație, spune el, se regăsește și în restul lumii și împiedică astfel vaccinarea, amânând sfârșitul pandemiei.
Totodată, el a prezentat în postarea sa și cercetările Centrului de Cercetare Pew din vremurile pre-Covid, care au arătat tendințe similare. Un sondaj realizat în 2019 în rândul adulților americani, demonstra că 75% dintre respondenți au spus că încrederea concetățenilor lor în guvernul federal era în scădere.
Pe de altă parte, alți 64% dintre votanți au spus că și încrederea americanilor unii cu alții se micșorează. Totodată, patru din zece respondenți au considerat că neîncrederea a îngreunat gestionarea problemelor precum îngrijirea sănătății, imigrația și violența cu arme.
Un alt factor perturbator îl reprezintă știrile, pe care populația le ascultă, iar titlurile sunt ”motivate politic”, în opinia sa. Totodată, Bill Gates a amintit și de impactul rețelelor de socializare, adăugând că guvernele ar putea avea nevoie să reglementeze platformele online pentru a risipi în mod eficient dezinformarea.
Bill Gates nu mai are soluții
Bill Gates susține că timpul este esențial pentru a pune capăt unor crize și mai mari. El a adăugat că în cazul în care nu se va interveni la momentul oportun, americanii ar putea opta pentru a alege politicieni care exprimă public și încurajează neîncrederea. Efectul de bulgăre de zăpadă ar putea face atunci publicul „să devină și mai deziluzionat”, a adăugat el.
Co-fondatorul Microsoft susține că nici măcar el nu știe cum poate proceda într-o astfel de situație. „De obicei, aici îmi expun ideile despre cum remediam problema. Adevărul este că nu am răspunsurile”, a scris el.
Pe de altă parte, el a adăugat că va continua să citească ideile altora, în special ale tinerilor, sperând să găsească răspunsuri, dar și idei noi de la cei care au ” crescut” practic în mediul online.
„Plănuiesc să continui să caut și să citesc ideile altora, în special de la tineri. Am speranța că generațiile care au crescut online vor avea idei noi despre cum să rezolve o problemă care este atât de adânc înrădăcinată în Internet”, a adăugat Bill Gates.