Bine de știut la locul de muncă! 10 situații care te fac imun concedierii

Legislația României conține mai multe interdicții privind concedierea. Acestea sunt, în mare, interdicții temporare, menite să protejeze angajatul sau angajata într-o perioadă vulnerabilă, în care nu poate rămâne fără loc de muncă, altele vizează numai anumite motive de concediere.

Sarcinile. Concediul de maternitate și părinții în concediu de creștere a copilului

Potrivit Codului muncii, dacă a aflat de sarcină înainte să semneze decizia de concediere, angajatorul nu are dreptul să concedieze salariata, potrivit Codului muncii. Această interdicție este găsită și în alte două acte normative: Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 și Legea nr. 202/2002.

Angajații beneficiari ai stimulentului de inserție

Beneficiarii stimulentului de inserție sunt părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului mai repede la muncă. Mai puțin cunoscut este faptul că OUG nr. 111/2010, care reglementează stimulentul de inserție, prevede că angajatorul nu poate concedia salariatul care primește acest stimulent, pe perioada cât îl primește.

Îngrijirea copilului bolnav

Cel care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani nu poate fi concediat, potrivit Codului muncii.

În perioada concediului de odihnă

Angajatorul trebuie să aștepte întoarcerea salariatului la muncă pentru a-l putea concedia, pentru că în Codul muncii scrie clar că un angajat nu poate fi concediat pe durata efectuării concediului de odihnă.

Reprezentanții salariaților

Fie că vorbim de reprezentații salariaților la nivelul unui mare angajator, fie că ne referim la cei aleși în organele de conducere ale sindicatelor, Codul muncii interzice concedierea pe perioada mandatelor lor pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariați.

Incapacitatea temporară de muncă

Dacă au un certificat medical care atestă o incapacitate temporară de muncă, salariații nu pot fi concediați pe perioada respectivă.

Exercitarea dreptului la grevă

Salariații care-și exercită dreptul la grevă și drepturile sindicale, respectând legislația atunci când fac acest lucru, nu pot fi concediați din acest motiv, potrivit Codului muncii.

Discriminarea

Este interzisă prin Codul muncii concedierea salariaților pe criterii de sex, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală.

Responsabilul cu protecția datelor

Există o restricție în Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) referitoare la concedierea responsabililor cu protecția datelor (DPO): să nu fie dați afară pentru că-și fac treaba.Un DPO poate fi concediat pentru motive disciplinare sau pentru necorespundere profesională, atâta timp cât se respectă legislația muncii.

Carantina

Atunci când se instituie carantina și se suspendă activitatea la un loc de muncă, nu se pot face concedieri. O interzice expres Codul muncii.