Concluzia nu este noua, insa explica perfect mania care a pus stapanire pe Romania. Daca as fi intreprizator particular, mai mult ca sigur as incerca sa ma alatur acestei industrii a jocurilor. Pentru ca este singura activitate cu adevarat prospera intr-o economie profund bolnava. Totul a pornit de la o idee aproape geniala a unui om de afaceri. Omul avea o sala de bingo, una dintre primele din tara. Multi ani, sala s-a bucurat de o mare popularitate si a adus profituri frumoase, pana in momentu
Concluzia nu este noua, insa explica perfect mania care a pus stapanire pe Romania. Daca as fi intreprizator particular, mai mult ca sigur as incerca sa ma alatur acestei industrii a jocurilor. Pentru ca este singura activitate cu adevarat prospera intr-o economie profund bolnava.
Totul a pornit de la o idee aproape geniala a unui om de afaceri. Omul avea o sala de bingo, una dintre primele din tara. Multi ani, sala s-a bucurat de o mare popularitate si a adus profituri frumoase, pana in momentul in care publicul si-a pierdut interesul. Jocul in sine era in regula. Insa reteta se invechise, si oamenii din zona se saturasera de sala respectiva. Atunci s-a nascut ideea unui spectacol la care sa asiste si sa participe toata populatia. Un spectacol televizat.
Ideea a angrenat in jurul ei o multime de afaceri, la fel de prospere. In primul rand televiziunea, care transmite spectacolul. Audienta atinge cote de invidiat pentru orice producator de emisiuni TV. Ceea ce atrage ca un aspirator banii celor care vor sa-si prezinte clipurile publicitare la ore de maxima audienta. Urmeaza apoi ziarele care publica rezultatele jocurilor. In zilele respective, se trag tiraje de peste 200.000 de exemplare.
Cineva trebuie sa tipareasca si sa distribuie biletele. Tipografiile si vanzatorii ambulanti au asigurate veniturile, atata timp cat oamenii continua sa creada in steaua lor norocoasa si cumpara micile cartonase fermecate.
Nu trebuie uitata nici industria spectacolelor. Actori care rar mai prindeau cate un contract au fost scosi de la naftalina si expusi, la ore de maxima audienta, spectatorilor. Ei dau telefoane, extrag bilete si, in general, in mana lor se afla norocul celor cateva milioane de romani care stau cu sufletul la gura in asteptarea castigurilor.
Nu pe ultimul loc, bugetul statului are si el de castigat. Se percep taxe speciale pentru jocurile de noroc. Cele cateva mii de oameni care lucreaza pentru sistem platesc si ei impozite statului roman.
Felul in care este exploatata credinta intr-un castig facil este, desigur, un subiect de discutie pentru sociologi si psihologi. Afacerea in sine nu poate fi contestata, este o realitate.
Disecarea jocului televizat de bingo poate fi un exercitiu util pentru oricine incearca sa inteleaga cum o afacere prospera atrage altele pe masura. Pentru ca a fost gandita ca un sistem.
Poate fi un subiect de meditatie pentru orice prim-ministru care imagineaza in biroul sau strategii de dezvoltare si incurajare a economiei romanesti.