Suntem bombardați zilnici cu informații despre produsele pe care le consumăm. Ne întrebăm mereu ce trebuie să mâncăm pentru a nu avea probleme. Venim cu informații cheie despre produsele din pieţe şi magazine, despre hrana sănătoasă.
Chiar dacă în ultimii ani mulţi au înţeles că ″eco″ nu e un moft, ci un mod sănătos de a trăi, mulţi confundă un astfel de produs cu unul natural. Sau cred că bio înseamnă mâncarea de la ţară, când în realitate acele alimente se obţin după reguli stricte. Aveţi grijă de unde cumpăraţi, pentru că pe piaţa au apărut şi multe falsuri, fără acel timbru special.
Trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică impune o serie de restricţii extrem de stricte. În primul rând, pregătirea terenului agricol care în funcţie de culturi va trece timp de 2 sau 3 ani printr-o perioadă de conversie. Timp în care fermierul nu va avea voie să folosească substanţe chimice pe pământul respectiv. După perioada de tranziţie doar răsadurile folosite vor fi certificate ecologic, iar îngrăşămintele şi substanţele pentru tratarea bolilor vor fi 100 % naturale.
Importante sunt şi metodele de producţie, toate practicile vor fi prietenoase cu mediul. “Percepţia consumatorului român este că un produs bio e produs la țară, când în realitate acele produse sunt cele mai puţin controlate″, spune Crenguţa Bărbosu, manager program dezvoltare rurală. .
Fermierii care produc bio sunt verificaţi de inspectori acreditaţi de Ministerul Agriculturii cel puţin o dată pe an, dar şi de cei de la Direcţiile Agricole, iar dacă au luat fonduri europene şi de Comisia Europeană.″Toată lumea crede că dacă cumperi de la o piaţă sau de la o orice producător este mai sănătos decât dacă ai cumpăra de la supermarket, ceea ce este un mit”, spune un fermier, conform ProTV.
Iar prezenţa acestui mit este confirmată şi de cifre. 77% dintre respondenţii unui studiu realizat de organizaţia nonguvernamentală World Vision au mărturisit că îşi cumpără produse bio, 39 % de la cunoştinţe de la țară, 40% din piaţă sau chiar de la vânzători ambulanţi. Multe, spun specialiştii, sunt falsificate.
În prezent, doar pe 250.000 de hectare de teren de la noi se face agricultură ecologică. De la 1 iunie produsele bio beneficiază de reducerea cotei TVA de la 9 la 5%.