'Asociaţia Bio România estimează ca la nivelul anului 2013 consumul de alimente bio prin reţeaua de magazine nu a depăşit 4-5 milioane de euro, dacă nu luăm în calcul autoconsumul sau vânzările directe de către persoanele fizice. În aceste condiţii, reducerea TVA la alimentele bio va însemna între 600.000 – 800.000 de euro, încasaţi mai puţin, bani care cu siguranţă vor fi compensaţi prin creşterea volumului alimentelor bio procesate şi comercializate în România", a declarat preşedintele Bio-România.
Reprezentanţii Asociaţiei Bio România consideră că reducerea TVA la alimentele bio va avea un impact pozitiv asupra bugetului de stat, susţinând introducerea TVA 0% la alimentele de bază (legume, fructe, pâine, lapte, carne, ouă) certificate ecologic şi de 3% la alimentele bio procesate.
"Din estimările făcute de specialişti, membri ai Bio România, rezultă că reducerea TVA la alimentele bio va avea un impact pozitiv asupra bugetului de stat deoarece România este un producător preponderent de materii prime certificate ecologic pe care le exportă în proporţie de 95%, iar la export după cum se ştie TVA este 0%. De asemenea, sectorul de procesare al alimentelor bio este foarte slab dezvoltat şi reducerea TVA ar permite dezvoltarea rapidă a acestui sector, prin utilizarea capacităţilor de producţie existente în sectorul de morărit şi panificaţie, procesarea laptelui, abatoare şi unităţi de procesare a cărnii. Prin utilizarea capacităţilor de procesare în sistem ecologic bugetul de stat va încasa taxe, impozite şi accize (CAS, impozite pe salarii, accize combustibil etc., precum şi crearea de noi locuri de muncă). În special în zona de deal şi de munte, unde se practică agricultura tradiţională se poate fiscaliza o mare cantitate din producţia actuală de lapte şi produse lactate, legume şi fructe, ouă, miere de albine", precizează preşedintele Bio România.
În opinia acestuia, pe termen mediu se va reduce semnificativ şi bugetul Ministerului Sănătăţii prin creşterea consumului de alimente certificate ecologic, iar prin certificarea unor suprafeţe agricole însemnate (3-4 milioane de hectare) se poate asigura o mai mare protecţie a mediului înconjurător ceea ce va conduce la economii în bugetul Ministerului Mediului.
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat marţi că, în ceea ce priveşte scăderea TVA, anul viitor "vor fi câteva surprize extrem de plăcute".
"Vom veni cu cele mai bune măsuri pentru România. Oricum, nu veţi vedea nicio creştere, ba mai mult vor fi câteva surprize extrem de plăcute. Una – ţinem foarte mult, domnul prim-ministru ţine foarte mult ca măcar la produsele bio să avem această scădere de la 1 ianuarie a TVA, de la 24% la 9%. Sunt multe alte măsuri pe care le vom discuta, dar trebuie să convingem atât Fondul, cât şi Comisia, că avem şi spaţiul suficient, ele sunt deja prevăzute în buget, doar că ar fi incorect din partea noastră să le prezentăm înainte de discuţii", a spus Darius Vâlcov.
România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.500 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. Din păcate, România continuă să exporte 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate.AGERPRES