În cursul zilei de joi, 9 martie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a venit cu detalii în ceea de privește biodiversitatea din Delta Dunării, pe fondul lucrărilor la Canalul Bâstroe. Ministru Tanczos Barna spune că biodiversitatea nu este afectată.

Oficialul român mai spune că debitul Dunării nu s-a modificat față de debitele din ultimii ani din această zonă, potrivit primelor măsurători în acest sens.

„În ultimele săptămâni, colegii mei de la ANAR și ARBDD au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută cu privire la debitul Dunării pe Chilia și în zonele unde avem acces pe apele teritoriale ale României și unde am putut am mers până pe malul celălalt al Dunării cu acordul partenerilor și vecinilor noștri ucraineni.

Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii ani, ultimii 10-20 de ani în acea zonă, confirmă, de asemenea, faptul că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modifică substanțiale cauzate de dragări”, spune Tanczos Barna.

Este nevoie de acordul părții ucrainene pentru o concluzie generală

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor mai spune că măsurătorile vizează 14 secțiuni, fiind vorba despre o lungime de aproape 100 de kilometri. Totuși, spune Tanczos Barna, pentru o concluzie generală este nevoie de acordul părții ucrainene.

„Pentru a avea o concluzie generală avem nevoie de acordul părții ucrainene, care a fost promis și confirmat verbal săptămâna aceasta la Ministerul Transporturilor și așteptăm confirmarea în scris. Efectele, în niciun caz, nu vin de pe azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări. România nu va fi niciodată de acord cu lucrări caresă afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, încheie ministrul Mediului.

Anterior, la finalul lunii februarie, ministrul Tanczos Barna spunea că legislația din Ucraina și din România nu permite lucrări care să afecteze Delta Dunării. Tot atunci, oficialul român acuzase Ucraina că nu respectă tratatele.

„În 2003-2004, cand Ucraina l-a realizat fara decizie, a fost condamnata de Comitetul de monitorizare. În ceewa ce priveşte situaţia de acum, vom răspunde după ce partea ucraineană va permite navelor româneşti să intre să facă măsurători, să se confirme adâncimea. Noi nu am primit informaţii oficiale, lucrarile nu au fost comunicate părtii române.”, a declarat oficialul.