O echipă de cercetători condusă de experți de la Spitalul General din Massachusetts a încercat să descopere o posibilă strategie terapeutică, care ar putea paraliza simultan sursele de energie tumorală, în timp ce revigorează lupta sistemului imunitar împotriva cancerului.

Celulele tumorale sunt cunoscute pentru adaptabilitatea și rezistența lor în fața tratamentului, remodelându-și adesea metabolismul energetic pentru a alimenta creșterea și invazia lor rapidă. Această schimbare metabolică nu numai că susține celulele canceroase, dar creează și un mediu nefavorabil pentru apărarea imunitară a organismului.

Studiu pentru a identifica proteinele-cheie

Într-un studiu recent a fost publicat în Cancer Discovery de dr. Keith T. Flaherty. El e director de cercetare clinică la MGH Cancer și profesor de medicină la Harvard Medical School. Studiul a inițiat o abordare inovatoare pentru a identifica proteinele-cheie. Acestea guvernează atât metabolismul celulelor canceroase, cât și răspunsul imun.

Instrumentul lor de calcul, numit BipotentR, nu numai că a identificat aceste ținte cruciale, dar a oferit și perspective asupra rezultatelor pacienților după imunoterapie, scrie Thebrighterside

Cercetătorii au dezvoltat BipotentR, un instrument de calcul de ultimă oră

Pentru a dezlega interacțiunea complicată dintre metabolismul celulelor canceroase și răspunsul imunitar, Flaherty și echipa sa au dezvoltat BipotentR. Este un instrument de calcul de ultimă oră.

Acest instrument a fost conceput pentru a identifica proteinele care ar putea perturba metabolismul celulelor canceroase. Astfel, se promovează simultan un răspuns imun robust în micromediul tumoral.

S-au folosit date despre expresia genelor de la pacienții cu cancer care au primit imunoterapie, precum și date din linii celulare și modele animale. Așa, BipotentR a identificat 38 de regulatori imuno-metabolici specifici celulelor canceroase.

Estrogen Related Receptor Alpha, foarte activ în tumorile rezistente la imunoterapie din diferite tipuri de cancer

Tehnicile de inteligență artificială au fost folosite apoi pentru a evalua nivelurile de activitate ale acestor regulatori în cadrul tumorilor. A fost dezvăluită, astfel, o corelație fascinantă cu rezultatele pacientului, după imunoterapie.

Printre acești regulatori, unul s-a remarcat ca fiind cel mai bun candidat – Estrogen Related Receptor Alpha (ESRRA). În mod suprinzător, ESRRA s-a dovedit a fi foarte activ în tumorile rezistente la imunoterapie din diferite tipuri de cancer.

Rolul esențial al ESRRA în terapia cancerului a marcat o descoperire semnificativă. Inhibarea ESRRA s-a dovedit a fi o strategie puternică, deoarece a anihilat eficient tumorile, subminându-le metabolismul energetic, activând simultan două mecanisme imunitare distincte, care implică diferite tipuri de celule imunitare.

Mai mult, cercetătorii au efectuat experimente pe șoareci pentru a evalua siguranța și specificitatea inhibării ESRRA. Efectele s-au concentrat exclusiv asupra celulelor canceroase, ferind țesutul sănătos.

BipotentR: Un instrument versatil pentru terapii țintite

Potențialul BipotentR se extinde dincolo de ESRRA. Instrumentul poate fi aplicat pentru a explora alte mecanisme de supraviețuire folosite de celulele canceroase, cum ar fi capacitatea lor de a stimula formarea vaselor de sânge pentru a le consolida aprovizionarea cu nutrienți.

Odată cu dezvoltarea BipotentR, cercetătorii au acum la îndemână instrument puternic pentru a identifica și a viza căi specifice în celulele canceroase, valorificând în același timp apărarea naturală a organismului.