Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat joi că a transmis spre avizare cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de suplimentare a schemei de personal, necesară pentru asigurarea suportului tehnic în investigarea cauzelor.
"Combaterea eficientă a corupţiei presupune resursă umană – procurori, ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, personal auxiliar – specialişti care să poată face faţă numărului mare de cauze de o complexitate deosebită", a precizat Birchall, la şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 2016.
"Ministerul Justiţiei a sprijinit şi în 2016 DNA în sensul adoptării schemei de personal prin suplimentarea unui număr semnificativ de posturi. Vă aduc astăzi o veste bună: în aceste zile, am transmis pe circuit, spre avizare, solicitarea dumneavoastră existentă încă de la începutul anului 2016, motivată de suplimentarea schemei de personal, având în vedere necesitatea asigurării suportului tehnic în investigarea cauzelor de competenţa DNA, urmare a adoptării OUG 6/2016 vizând, printre altele, măsuri pentru executarea de supraveghere tehnică", a mai spus Ana Birchall.
Ea a remarcat faptul că, potrivit raportului de bilanţ, din inculpaţii trimişi în judecată, în anul 2016, 114 sunt persoane juridice, ceea ce reflectă o aplecare a procurorilor DNA către utilizarea noilor instrumente de drept penal, aşa cum este răspunderea penală a persoanei juridice.
Birchall a precizat că, potrivit aceluiaşi raport, numărul achitărilor a crescut semnificativ în 2016 faţă de 2015.
"Observăm că numărul persoanelor achitate a crescut în 2016 semnificativ faţă de 2015 – de la 35 în 2015 la 74 în 2016. Suntem convinşi că vor fi identificate cauzele acestei creşteri, precum şi măsurile de corectare a situaţiei", a afirmat Ana Birchall.
Ministrul interimar al Justiţiei a vorbit şi despre eventualele modificări ale legilor în urma deciziilor CCR, modificări care ar trebui să ţină seamă de importanţa valorii sociale.
"Justiţia, în întregul ansamblu al său, având în vedere activitatea instanţelor şi parchetelor, presupune stabilitate legislativă. Deciziile CCR, unele prin care au fost declarate neconstituţionale anumite prevederi şi texte din Codul penal şi Codul de procedură penală, altele interpretabile, impun punerea în acord a celor două coduri cu acestea, aşa cum obligă legea. Eventualele modificări ale legilor trebuie să ţină seamă de importanţa valorii sociale aprobată prin incriminarea în cauză de impactul modificării respective, aspecte ce pot fi comensurate numai printr-o consultare publică, dar mai ales prin consultarea actorilor din cadrul justiţiei, care aplică în litera şi în spiritul ei prin interpretare norma juridică", a spus Ana Birchall.
Ea a subliniat că împreună – colegii din justiţie şi cei din domeniul afacerilor europene – vor contribui pentru a duce la bun sfârşit Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
"Sunt încrezătoare că veţi continua să aveţi rezultate bune, ca să ne ajutaţi şi pe mine şi pe colegii mei în domeniul afacerilor europene, ca să nu spun să ne faceţi viaţa mai uşoară, fie că avem discuţii legate de MCV, fie că avem discuţii legate de recentul Raport de ţară, trebuie să ne aducem contribuţia astfel încât acest proiect important al nostru de a duce la bun sfârşit MCV-ul şi România să nu mai aibă acest Mecanism de Cooperare şi Verificare, îndeplinindu-ne practic toate obiectivele şi toate recomandările care sunt incluse în recentul raport, cred că este un obiectiv şi fac un apel la dumneavoastră să susţineţi acest obiectiv, să ne susţineţi şi pe noi în activitatea noastră, fiind un obiectiv de ţară", a subliniat Ana Birchall.
AGERPRES