Un Cod al Muncii protectiv cu angajatul îngreunează intrarea acestuia pe piaţa muncii, puţini fiind cei care înţeleg acest lucru, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gabriel Biriş, într-o conferinţă de specialitate.
"Vorbim de competitivitatea noastră economică. O componentă importantă este fiscalizarea muncii şi Codul Muncii. Puţini înţeleg că, cu cât un Cod al Muncii este mai protectiv cu angajatul, cu atât îngreunează intrarea pe piaţa muncii a angajatului. Vorbesc de asta în calitate de angajator atâţia ani de zile. Când în România sarcina fiscală de departe cea mai mare, este pe contractele individuale de muncă, am ajuns să nu mai vorbim, să ne dăm seama că nu e bine să spunem că muncim în ţara asta. Noi trebuie să spunem că dăm consultaţii, creăm, nu că suntem angajaţi, că suntem colaboratori. În niciun caz în ţara asta nu trebuie să spunem că muncim, că e scump să munceşti. Sunt foarte mari contribuţiile sociale", a spus Biriş.
El a criticat impozitele pe investiţii pe care le practică statul român.
"Vorbim de atragere de investiţii, trebuie să vorbim de fiscalizarea investiţiilor. De fapt, nici nu ar trebui să vorbim de fiscalizarea investiţiilor, ar trebui să vorbim de fiscalizarea profitului, dar în acelaşi timp introducem sau păstrăm impozite pe investiţii, cum a fost şi este taxa pe stâlp, cum a fost şi este impozitul pe clădiri. E un impozit pe investiţii. Atâta timp cât se aplică la valoarea de inventar care depinde de cât ai investit ca să construieşti acea clădire sau infrastructură, este un impozit pe investiţii. Cu cât investiţia e mai de calitate, ea costă mai mult şi, atunci, nu putem să spunem că stimulăm investiţiile de calitate când impozităm investiţiile în funcţie de mărimea lor", a explicat secretarul de stat.
Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat, joi, o conferinţă dedicată recomandărilor europene privind înfiinţarea de autorităţi naţionale pentru competitivitate.
Evenimentul şi-a propus să dezbată iniţiativa legislativă privind constituirea Consiliului Naţional de Competitivitate în România, urmărind să aducă laolaltă actorii instituţionali care pot sprijini activitatea consiliului în vederea creşterii competitivităţii la nivel naţional.
SURSA: Agerpres