Viitorul TVA sună bine, nu numai din punct de vedere al diminuării evaziunii fiscale, ci şi din punct de vedere al cotei standard care va fi redusă la 20%, a afirmat marţi consultantul fiscal Gabriel Biriş, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
,,Evaziunea nu afectează numai bugetul, ci şi concurenţa între companii. Nu putem concura cu cei care fură TVA şi plătesc oamenii la negru. Chiar dacă, într-o primă fază, reducerea semnificativă a TVA nu se va vedea integral la raft, eu am încredere că economia de piaţă va ajusta, încet, încet, lucrurile. Trebuie să ştim că atunci când TVA a crescut de la 19% la 24%, creşterea nu s-a văzut integral la raft, unde o parte a fost preluată de comercianţi. Creşterea s-a văzut însă integral la factura de utilităţi. E de aşteptat ca în prima fază de scăderea TVA la 9% să beneficieze producătorii, în special cei din industria cărnii unde evaziunea a fost şi este, în continuare, mare', a explicat avocatul Gabriel Biriş care a participat la conferinţa "Fiscalitate pentru o Românie Durabilă' organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Pe de altă parte, consultantul fiscal a menţionat că în Codul Fiscal sunt destul de multe lucruri bune însă lucruri 'foarte rele' sunt în Codul de procedură fiscală, unde dezechilibrul de forţă între ANAF şi contribuabili este din ce în ce mai mare. 'Drepturile noastre vor continua să scadă în condiţiile în care vedem un apetit mare pentru abuz atât din partea inspectorilor fiscali, cât şi a nou înfiinţatei Direcţii Antifraudă', a mai spus Biriş.
În ceea ce priveşte nivelul de fraudă la TVA, Gabriel Biriş spune că în Europa ,,lipsesc la socoteală cam 200 de miliarde de euro, iar în România, circa 10 miliarde euro, mai mult decât media europeană'. Conform sursei citate, în Europa randamentul colectării TVA este de 80%, iar în România, de 50%-55%.
La rândul său, Elder Andras-Gyorgy, membru în consiliul de conducere al CCIR, a arătat că, potrivit unui studiu privind percepţia mediului de afaceri din România realizat de CCIR, 40% dintre antreprenori consideră nivelul ridicat de fiscalitate drept cea mai importantă problemă cu care se confruntă, iar 80% cred că reglementările fiscale sunt împovărătoare.
'Este cert că avem nevoie de o nouă legislaţie fiscală, aflată în dezbatere în acest moment. Această legislaţie fiscală va trebui să asigure, pe de o parte, un nivel rezonabil de impozitare care să permită companiilor să îşi desfăşoare activitatea, să îşi dezvolte afacerile. Pe de altă parte, este nevoie să se asigure fondurile necesare pentru funcţionarea în parametri optimi ai statului român', a precizat Elder Andras-Gyorgy.
SURSA: Agerpres