‘Reducerea de impozit (0/10%) din programul de guvernare nu e impozit progresiv. Este tot cotă unică, deducerea fiind mai mare. De fapt – cred că ce propune PSD cu cota de 10% ar fi cu adevărat cotă unică, aşa cum a fost ea definită de Milton Friedman în monumentala sa lucrare ‘Capitalism şi Libertate’. Problema e ca PSD propune un mutant: cotă unică (10%) la un nivel foarte mic, dar şi complicarea administrării impozitului la un nivel chiar mai ridicat decât cel pe care îl aveam pe vremea cotelor progresive de până la 40%’, a spus Biriş.
În ceea ce priveşte informaţiile potrivit cărora Ministerul Finanţelor ar putea impozita munca part-time la nivelul unui salariu minim brut, Gabriel Biriş consideră că aceasta este o greşeală în condiţiile în care se pleacă de la concepţia greşită că „toţi sunt hoţi”.
‘E o greşeală care pleacă de la concepţia greşită că toţi sunt hoţi… Nu înţeleg de ce unii nu pot să înveţe din propriile greşeli. Au mai făcut chestia asta (cu cei cu venituri ocazionale sau cu cei fără venituri, la CASS) şi nu a funcţionat’, a mai spus sursa citată.
De asemenea, referitor al o eventuală impozitare a pachetelor de credite neperformante ale băncilor la valoarea iniţială, Biriş consideră că va creşte costul creditului.
‘Va creşte costul creditului. În plus, s-a mai încercat o chestiune similară în trecut şi ne-am trezit cu infringement’, a precizat Gabriel Biriş.
Pe de altă parte, reprezentantul Biriş Goran a vorbit şi despre capacităţile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), arătând, pe de-o parte, că instituţia nu are cum să îşi facă treaba cu instrumentele din dotare şi, pe de altă parte, că nimeni nu are interes să modernizeze Fiscul.
‘Nu îşi face treaba şi nici nu are cum să îşi facă treaba cu instrumentele pe care le are, nici în ceea ce priveşte companiile mari, nici în ceea ce priveşte companiile mici. Nimeni nu a avut însă interesul să modernizeze această instituţie vitală a statului. Dimpotrivă…’, a subliniat Biriş.
Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a declarat recent că se lucrează la impozitul pe gospodărie iar până la jumătatea acestei luni va fi prezentat un proiect de modificare a Codului fiscal care va include şi acest impozit.
‘Până la jumătatea lunii iunie noi vom prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci unul de modificare a Codului Fiscal în întregul său. Nu am fost de acord să i se spună impozit pe gospodărie. Este vorba de un impozit pe venit care se gestionează prin globalizare şi cu declararea pe gospodărie. Sistemul poate fi îmbunătăţit consistent faţă de varianta cu care am plecat noi iniţial”, a spus Ştefan.
Potrivit acestuia, în prezent sunt constrângeri din punct de vedere al sistemului informatic al ANAF de a implementa imediat un astfel de sistem.
„De aceea, se întrevede un orizont de implementare de 2 – 3 ani. Am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanţi fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astăzi se găsesc în diverse instituţii ale statului, dacă noi suntem în stare să le integrăm într-o aplicaţie informatică, care să rezolve. Aceasta este o soluţie mai ieftină, mai bună. Noi vom pune la dispoziţie un mecanism online de plată a impozitelor şi taxelor. Se pune problema dacă toţi cetăţenii vor avea abilităţile necesare”, a explicat Viorel Ştefan.
El a precizat că impozitul pe gospodărie va fi implementat în trei etape, prima începând de la 1 ianuarie 2018.
„Va însemna globalizarea în 2019 în mai a veniturilor, fără a se elimina reţinerea la sursă a celor de natură salarială”, a mai arătat ministrul.
AGERPRES