'Anul viitor vom avea eliminarea taxei pe construcţii speciale introdusă în 2014 şi redusă anul acesta. Aceasta a fost o taxă nefericită, fiind o taxă pe investiţii. Nu putem vorbi despre dorinţa Guvernului României de a atrage investiţii atunci când impozitează investiţiile. Se impozitează consumul, de exemplu, nu investiţiile. Continuăm reforma care s-a făcut pe jumătate cu privire la impozitul pe clădiri. Lucrăm la îmbunătăţirea lucrurilor care să fie mai simple şi mai predictibile atât pentru investitori, cât şi pentru autorităţile local fiscale', a afirmat Biriş.
Pe de altă parte, secretarul de stat din MFP a precizat că eficienţa ratei medii a coşului de cumpărături, în România, ajunge, în prezent, la 14%, după cumularea TVA de 9% la alimente şi scăderea TVA generale la 20%, de la 1 ianuarie 2016.
'TVA s-a diminuat foarte mult din 2015 şi începând din 2016. Dacă ne uităm la rata medie a coşului de cumpărături, vedem o eficienţă de 22%. După introducerea TVA de 9% pe alimente şi reducerea TVA de la 24 la 20%, la 1 ianuarie 2016, această rată este în jur de 14%. Când ne uităm la reducerea TVA nu trebuie să ne uităm la diferenţa de la 24% şi 20%, ci la cea dintre 22% şi 14%, ceea ce înseamnă o treime', a subliniat oficialul.
În prezent, taxa pe construcţii speciale este de 1%.
Camera de Comerţ Elveţia – România a organizat, luni, la Bucureşti, Forumul de Investiţii România – Elveţia, eveniment în cadrul căruia au fost abordate teme, precum: "Viitorul economiei în România", "Provocări şi oportunităţi pentru investitori" şi "Reforma sistemelor educaţional şi fiscal".AGERPRES