Gata! Am muncit destul pentru stat, de acum banii câștigați sunt doar ai noștri. Nu vă indignați, dar, conform statisticilor, ziua libertății fiscale a fost 23 iunie, adică până la această dată un salariat român a trebuit să muncească pentru a-și acoperi toate taxele și impozitele directe sau indirecte legate de salariul pe care îl primește.
Potrivit altor statistici, care iau în calcul mai multe obligații în relația cu statul, această zi diferă. Potrivit profesorului Radu Nechita, de la Universitatea Babeș-Bolyai, ziua libertății fiscale în acest an a fost 10 mai. Dar tot el, într-un articol publicat în Ziarul Financiar, arăta că dacă luăm în calcul câștigul salarial mediu net estimat pentru 2016 această zi ar fi 5 iunie, în cazul în care persoana în cauză cheltuie integral salariul net pe produse cu cotă normală de TVA și nu ar cumpăra produse accizate. Dar ținând cont că o parte semnificativă din bugetul familiei este dedicată produselor accizate precum carburanții, și în unele cazuri țigaretele, ne apropiem de jumătatea anului. Iar dacă luăm în calcul și taxele și impozitele locale cu siguranță depășim cu câteva zile jumătatea anului. Pe lângă acestea dacă mai luăm în calcul și timpul pierdut la cozile de la ghișee (în medie 8 zile), întrucât guvernanții nu au reușit nici până astăzi să facă sistemul de plată online în toată țara, statul ne mai fură câteva zile din an.
Trăim într-o eră a internetului, suntem fruntași la viteza internetului, dar noi tot la cozi suntem obligați să stăm. Este greu de crezut că nu se putea rezolva de mulți ani această problemă, doar că guvernele politice post-decembriste nu au dorit să simplifice sistemul, păstrând mașinăria de vot cât mai mare. Aparatul bugetar este uriaș în comparație cu alte state, din cauză că politicienii nu au dorit să restructureze acest aparat. Acum tehnocrații au început treptat cu o comisie de tăiat hârtii să simplifice unele proceduri, iar săptămâna trecută au fost operate și primele simplificări. Rămâne de văzut dacă politica de relaxare a relației contribuabil-stat va continua sau guvernanții se vor lovi de protestele bugetarilor sau notarilor care se vor vedea nevoiți să facă unele reduceri de personal. Pentru a vă explica mai bine toată această birocrație vă relatez o povestioară a unui român care a făcut mare vâlvă pe o rețea de socializare. Persoana în cauză a cerut să fie amendat de poliție pentru a-și dovedi identitatea în fața unei funcționare de la Direcția de taxe și impozite locale care a refuzat să-i elibereze o adeverință pe motivul că nu mai semăna cu poza din buletin.
Din fericire acum pentru eliberarea cărții de identitate nu vom mai fi nevoiți să facem două drumuri (la Poștă și la Poliție), întrucât taxa de 5 lei a fost eliminată, astfel că se va achita doar contravaloarea cărții de identitate.