Proprietarii de autovehicule, pe linga polita de asigurare de despagubire civila, obligatorie, au posibilitatea de a icheia polite de asigurare facultative pentru avarii si furturi. in mod special, i cazul autovehiculelor noi, este recomandata icheierea unei polite facultative, tip Casco. in acest caz, chiar daca riscurile de accidente nu sunt mai mari, ca sa justifice o asigurare suplimentara, riscul furturilor creste semnificativ. Daca masinile straine de lux se fura, de regula, integral, si Daciile autohtone sunt vizate, chiar itr-o mai mare masura. Aceasta deoarece o Dacie noua poate fi valorificata cu usurinta, ca piese de schimb: singurele date de identificare fiind inscriptionate pe sasiul autoturismului, restul pieselor pot fi comercializate fara probleme. in plus, desfacerea icuietorilor este floare la ureche, inclusiv pentru pustii de cartier, icepatori i domeniu.
Trebuie stiut ca cele mai vizate sunt autoturismele neimatriculate definitiv i circulatie, numerele provizorii indicind ca sunt recent achizitionate. Din punctul de vedere al tipurilor de furturi, cele partiale (de componente) sunt cele mai frecvente. Mentionam ca i afara de partile componente ale autoturismului, mai poate fi asigurat doar radiocasetofonul, montat pe autoturism, caz i care se majoreaza si polita de asigurare. Cele mai vizate sunt rotile de rezerva, precum si cele montate pe autoturism, acumulatoarele, parbrizele si, mai ales, radiocasetofoanele.
in prezent, valoarea unei asigurari Casco, pentru Dacia, valabila 12 luni, a ajuns sa fie aproape egala cu contravaloarea rotii de rezerva, ceea ce este deosebit de avantajos pentru icheierea unei asemenea polite. Despagubirile se fac i limita sumelor corespunzatoare produselor rominesti. De exemplu, indiferent daca autoturismul era dotat cu jante din aliaj special si anvelope straine, despagubirea se face la nivelul unei jante de otel si anvelope Montana, produse de Grupul Tofan. Despagubirea se acorda i termen de minimum 30 zile, mai lung decit i cazul avariilor, pentru a oferi Politiei posibilitatea de a-i identifica pe infractori.
La avarii, birocratia este mai simpla
De foarte multe ori cei care icheie un contract de asigurare Casco nu citesc cu atentie anexele, astfel ca se itimpla ca dupa producerea unui eveniment, asiguratul sa nu se conformeze itocmai prevederilor contractuale. in cazul avariilor, procedurile birocratice sunt relativ simple. Constatarea se face de catre organul de politie si este obligatorie, iar adeverinta pentru efectuarea reparatiei este eliberata pe loc. Urmeaza constatarea care trebuie facuta de un inspector al societatii de asigurare, ce deschide un dosar de despagubire, pe baza caruia vor fi returnati banii cheltuiti, la care se anexeaza facturile si chitantele fiscale doveditoare. Termenul de plata este de 12 zile lucratoare de la data la care a fost depus ultimul act la dosar.
Procedurile care trebuie ideplinite i urma unui furt sunt isa mai putin cunoscute de majoritatea asiguratilor. in caz de furt total sau partial, asiguratul are obligatia contractuala de a istiinta i maximum 48 de ore societatea cu care a icheiat contractul de asigurare facultativa, referitoare la paguba produsa autoturismului. Obligatoriu, furtul trebuie reclamat la organele de politie, care sunt obligate sa demareze cercetarile i vederea identificarii autorilor. La Politie, trebuie specificat i declaratie ca autoturismul este asigurat i baza unei asigurari facultative si ca se solicita eliberarea unei adeverinte pentru a fi depusa la dosarul de despagubire. De regula, timpul pentru eliberarea unei adeverinte de acest tip este de aproximativ o saptamina. inainte de a intra i posesia acestei adeverinte, persoana asigurata trebuie sa respecte termenul de 48 de ore de istiintare a societatii de asigurare. Adeverinta va fi depusa ulterior la dosar.
Ceea ce nu se cunoaste ideobste este ca procedura de constatare efectuata de catre inspectorul societatii de asigurare este identica cu cea efectuata de Politie, cu exceptia prelevarii de probe, inclusiv fotografierea autoturismului. in acest sens, reclamantul trebuie sa se deplaseze cu autoturismul la sediul societatii de asigurare sau la unul dintre punctele de lucru ale acesteia, pentru constatare. Trebuie sa aiba asupra sa, i original, contractul de asigurare si chitantele de plata, daca polita de asigurare este platita i rate, certificatul de imatriculare, copie de pe cartea de identitate a autoturismului si buletinul de identitate. in cazul i care autoturismul apartine unei persoane juridice, reprezentantul acesteia trebuie sa detina o imputernicire din partea firmei. Se poate solicita deplasarea unui inspector pe teren, isa aceasta procedura se recomanda a fi evitata.
Exista si posibilitatea ca actul de constatare sa fie itocmit ulterior achizitionarii si ilocuirii componentelor furate, isa i acest caz trebuie facuta o cerere. De regula, aceste cereri sunt avizate favorabil de catre conducerea societatii de asigurari, pe baza constatarilor facute de organul de politie. Intervalul i care trebuie ilocuite piesele furate este de 60 de zile calendaristice, peste aceasta perioada pierzindu-se dreptul de a mai icasa despagubirile. in cazul i care asigurarea facultativa a fost icheiata cu Asirom, este recomandabil sa se efectueze constatarea chiar la unul dintre service-urile unde exista inspectori, pentru a evita aglomeratia de la sediul central din Bucuresti. O data ce dosarul a fost deschis si constatarea efectuata, cererea de despagubire si adeverinta eliberata de Politie vor fi depuse la dosar, fara a mai fi necesara prezenta inspectorului de asigurari. Dosarul complet va fi repartizat spre analiza inspectorului de asigurari, care va stabili si valoarea despagubirilor, i functie de vechimea autoturismului.
Pasii necesari pentru obtinerea despagubirii
· furtul trebuie reclamat imediat la sectia locala de politie;
· istiintarea societatii de asigurare i termen de 48 ore de la producerea evenimentului;
· pentru deschiderea dosarului de despagubire, inspectorul societatii de asigurare va face o constatare a pagubelor aduse autoturismului;
· prezentarea obligatorie a autoturismului reprezentantului societatii de asigurare pentru a se verifica exactitatea celor declarate de pagubit;
· obtinerea dovezii eliberate de organul de politie;
· acte necesare: contractul de asigurare si chitanta de plata a primei, i original; cartea de identitate a autoturismului i original si copie; certificatul de imatriculare; dovada eliberata de organul de politie; facturile si chitantele fiscale privind cheltuielile efectuate.