Trei sunt, in principal, modificarile aduse OUG nr.76/2001 privind inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor: introducerea declaratiilor pe propria raspundere in conditiile extinderii activitatilor CAEN pentru care se aplica aceasta procedura, simplificarea continutului cererii de inregistrare si autorizare si posibilitatea depunerii dosarelor la Biroul Unic prin corespondenta. Schimbarile legislative ar trebui sa puna punct complicatiilor aduse mediului de afaceri de proiectul numit Biroul Unic. Optimismul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, exprimat de directoarea Biroului Unic, Lucia Topor, este mare. Certificatul de inregistrare si anexele aferente vor fi eliberate in mai putin de 20 de zile, termenul legal cu iz utopic fixat prin OUG nr. 76/2001 si niciodata respectat, pana in prezent.
Intreprinzatorul poate scapa de teroarea obtinerii autorizatiilor de functionare pe baza unei simple declaratii pe proprie raspundere. Aceasta este valabila daca autorizatia nu este absolut necesara pentru derularea afacerii, daca la sediul social sau secundar nu se desfasoara inca activitatile prevazute de obiectul de activitate sau daca activitatile efectuate la sediul secundar sunt deja autorizate. In cazul preschimbarii certificatelor de inmatriculare si de inregistrare fiscala, declaratia pe proprie raspundere este acceptata daca termenul de valabilitate al autorizatiilor de functionare nu a expirat.
Biroul Unic Bucuresti, precum si cele teritoriale nu mai au obligatia de a acorda consultanta comerciantilor. Serviciul urmeaza a fi prestat, contra cost, de structuri organizate in cadrul camerelor de comert si industrie teritoriale, distincte de Biroul Unic.
Persoanele fizice si asociatiile familiale sunt, mai nou, exceptate de la procedura de autorizare stabilita de lege, situatia lor urmand a fi reglementata printr-un act special. In termen de 15 zile de la obtinerea autorizatiei administrative, comerciantii persoane fizice si asociatiile familiale sunt obligati sa solicite inregistrarea in Registrul Comertului. Nerespectarea termenului atrage dupa sine anularea autorizatiei.
Termenul de preschimbare a certificatelor de inmatriculare se prelungeste cu inca sase luni de zile. Dupa expirarea acestora, certificatele de inmatriculare si cele fiscale se anuleaza, firmele intrand in lichidare.
Daca masurile mai sus enuntate, introduse prin Legea de aprobare a OUG nr. 76/2001, vor reusi sa descongestioneze activitatea Biroului Unic si sa-i determine pe oamenii de afaceri sa-si aduca in legalitate activitatile ramane de vazut. Oricum, in continuare comerciantii nu pot imputa Biroului Unic daune daca afacerile lor sunt sabotate de neincadrarea functionarilor responsabili cu eliberarea autorizatiilor de functionare in cele 20 de zile prevazute de lege.