Cand vii pe malul Dambovitei, dinspre Piata Unirii spre Piata Operei, pe partea stanga, in dreptul Operei Romane, iti atrage atentia o cladire albastra, patratoasa, cu suprafete vitrate imense. Mari, pe un panou din fata ei, blazoanele elegante a trei dintre cele mai bogate multinationale prezente in Romania – ING, Nederlanden si PricewaterhouseCoopers (PwC) – te indeamna sa-ti opresti privirea numai asupra imensului sediu ce seamana izbitor de mult cu zonele de birouri din celelalte capitale europene si sa ignori casele vechi, de sfarsit de secol XIX, din stanga si din dreapta. Arhitectonic, este cu totul altceva decat acestea, iar prin contrast, este imposibil sa nu-ti sara in ochi.
Acest aspect este, de altfel, unul dintre punctele principale pe care le cauta o companie care are nevoie de prestanta, de un sediu care sa se remarce in peisaj si care sa dispuna de toate finisajele si dotarile unei cladiri similare din strainatate. Si Opera Center are de toate: receptie, sistem de aer conditionat, centrala termica proprie, sistem de cabluri de telecomunicatii si retea de computere, paza permanenta, parcare subterana supravegheata de camere video si restaurant. Proprietarul ceh, care a investit in construirea acesteia 20 milioane de dolari, are in portofoliul sau nenumarate spatii in Europa de Est, fapt care, spun expertii, se vede si in managementul profesional al cladirii, care este unul de exceptie. „Opera Center este prima cladire de statura internationala de pe piata imobiliara din Bucuresti. De la sfarsitul anului 2000, cand a fost lansata pe piata si pana in prezent, Opera Center nu a fost devansata de nici o alta constructie destinata birourilor, pentru ca prezinta toate caracteristicile de inalta clasa, de la accesibilitate si finisaje de calitate, la parcare suficienta si luminozitate”, afirma Bogdan Georgescu, director al agentiei imobiliare Colliers International.
Doua etaje sunt inca libere
Proprietarul, firma Portland Trust, cu capital integral ceh, reprezentat de Colliers, stie foarte bine sa-si vanda marfa, fiind un bun cunoscator al pietei imobiliare si un negociator abil al nivelului chiriilor si al duratei contractelor. Opera Center are sapte nivele, cu o suprafata totala de 17.500 mp desfasurati si peste 11.000 mp spatii de inchiriat, cate 1.250 mp pe etaj. La subsol exista o parcare subterana pe doua nivele, cu 132 de locuri. Doua din cele patru contracte incheiate de actualii chiriasi sunt in topul celor mai importante tranzactii ale anului trecut, pe locul doi si respectiv locul trei – Nederlanden a inchiriat o suprafata de 3.500 mp, iar PwC are 3.020 mp, potrivit datelor furnizate de Colliers International. In afara de marimea impresionanta a spatiilor, proprietarul, Portland Trust, a smuls de la chiriasi si o perioada mare de inchiriere – de pana la zece ani.
In acest moment mai sunt libere doua etaje – trei si patru. Chiria orientativa este de 27 USD/mp, plus serviciile si TVA. Norocosii chiriasi vor putea „cumpara”, in schimbul acestui pret piperat, spatii foarte luminoase (datorita suprafetelor vitrate imense a peretilor exteriori, precum si a unui atrium interior), si se vor bucura de o panorama splendida, mai ales pe latura dinspre Dambovita.
Opera Center ramane insa o cladire de lux, pe fundalul din ce in ce mai aglomerat al pietei spatiilor de birouri bucurestene. „Tinand cont de faptul ca, in ultimii ani, cresterea cererii de spatii de birouri nu a fost comparabila cu cresterea ofertei, nivelul chiriilor a scazut foarte mult. Fata de 1997 si 1998, chiriile pentru birouri de clasa A si B sunt in prezent cu 40% mai mici”, declara Bogdan Georgescu, reprezentant al firmei Colliers.
Cum in acest an si in urmatorii doi se vor da in folosinta noi spatii de clasa A, tendinta de descrestere a chiriilor va contintua. Expertii estimeaza ca nivelul actual, de 24-27 USD/mp/ luna, negociabil, se va stabiliza in urmatorii ani la 20 USD/mp/luna, comparabil cu cel practicat pe celelalte piete est-europene.    

Tehnic, Opera center este o cladire perfecta

Amplasament: *****
Situata in zona de centru-sud a Bucurestiului, langa Opera Romana si langa Parlament, pe malul Dambovitei, fiind usor de localizat. Se afla la cinci minute de mers cu masina de centrul bancar al Capitalei. Pentru angajatii sau invitatii care folosesc mijloacele de transport in comun, statia de metrou Eroilor este la doua minute de mers pe jos, iar o statie de autobuz se afla in imediata apropiere.

Flexibilitatea spatiului: *****
Foarte mare, 1.250 mp pe etaj, cu posibilitati multiple de impartire.
Pentru clientii care doresc spatii foarte mari pe nivel, este ideala. Are spatii vitrate foarte mari si lumina naturala pe toate laturile cladirii, inclusiv in centru, prin intermediul atriumului.

Parcare: *****
Cele 132 locuri din parcarea subterana, dispusa pe doua nivele si supravegheata prin sistem video, si cele 80 parcari amenajate in fata cladirii sunt suficiente pentru angajati si pentru vizitatorii firmelor din
cladire.

Telecomunicatii: *****
Numar de telefoane internationale nelimitat, la cerinta clientului. Instalatie de tip ISDN.

Securitate: *****
Este prevazuta cu paza 24 de ore din 24, receptie pentru vizitatori, sistem de acces pe baza de cartele
magnetice.

Finisaje si atmosfera: *****
Standarde internationale, calitate excelenta. Prezenta plantelor decorative de lux creeaza un ambient excelent, la fel si amabililitatea si solicitudinea personalului care asigura serviciile conexe – de receptie, de restaurant, punct de presa etc.

Raport pret-calitate: *****
Tariful de 27 USD/mp/luna, cel mai mare de pe piata, se justifica, in acest moment, prin calitatea deosebita a spatiilor oferite si prin faptul ca este singura cladire de clasa A+ din Bucuresti care are calificative maxime la facilitatile tehnice.

Panorama: ***
Excelenta pe laturile din care se vede Dambovita. Este insa mai putin atractiva in spate, unde privelistea ofera doar case vechi, multe nerenovate.

Calificativele, de la minim * pana la maxim *****, sunt acordate de Capital, cu ajutorul Agentiei Colliers International, pentru evaluarile tehnice ale cladirii.