Pentru mediile de afaceri in plina dezvoltare apar facilitati nebanuite pana acum in Romania, oportunitati care in tarile occidentale au intrat deja in cotidian. Birourile „la minut” (instant offices, asa cum sunt denumite in strainatate) sunt un astfel de exemplu. Ele sunt destinate, in primul rand, oamenilor de afaceri dinamici, care reprezinta companii multinationale care opereaza pe intreg mapamondul si care azi sunt la Paris si maine la Bucuresti. Acestia au nevoie de un ambient civilizat unde sa-si primeasca viitorii parteneri de afaceri, in fiecare din orasele unde interesele firmei lor o cer. In Franta si Marea Britanie, centrele cu birouri la minut sunt atat de cautate, incat gradul lor de ocupare atinge frecvent 100%.
Firma britanica Regus este specializata pe astfel de inchirieri, instant offices. Regus are filiale in 47 de tari si a inaugurat in toamna anului trecut primul centru in Bucuresti. Complexul are in compunere 46 de birouri, la un standard extrem de ridicat, desfasurate pe o suprafata totala de 1.500 mp. Clientii centrului roman sunt de regula straini, care folosesc reteaua mondiala Regus. Gradul maxim de ocupare inregistrat pentru Romania a fost de 62% (in aprilie a fost ceva mai scazut – 43%). Conducatorul WTC Regus, Mark Burge, este insa optimist si considera ca piata va creste. Atat ca oferta, cat si ca cerere. Cum exista semnale incurajatoare pentru viitor, in 2001 firma va deschide un centru geaman, tot in Capitala (Regus International este, de altfel, o companie deosebit de activa – pentru 2000-2001 are in plan ca la fiecare trei zile sa deschida cate un nou centru). Tarifele de inchiriere se negociaza in fiecare caz, in parte, in functie de durata inchirierii (cel mai frecvent una pana la trei luni, dar se poate si pentru ora sau o zi), de serviciile optionale solicitate si de multe alte aspecte. Se pot inchiria birouri de diverse marimi sau sali de conferinte (cu o capacitate de la una-doua persoane la 100 de persoane). Un pachet complet de servicii pentru afaceri, denumit Link, costa 250 USD/luna.
Un centru similar are si Hotelul Hilton. Meeting 2000, asa cum este denumit, are un spatiu mai restrans destinat pentru birouri propriu-zise (doar trei), accesibile doar clientilor cazati in hotel. Succesul centrului de afaceri de aici este insa asigurat de inchirierea a 11 sali de conferinta, pentru diverse evenimente (seminarii, conferinte de presa, lansari de produse). Intotdeauna aceste sali sunt pline si rezervarea se face cu mult timp inainte.