ai DTZ Echinox, care detine un studiu comparativ pe spatiile de birouri din 111 orase din 43 de tari ale lumii. De exemplu, in Bucuresti, o firma mare a cheltuit in 2003, in medie, de patru ori mai putin decat la Londra, ceea ce inseamna 4.090 USD pe an, pentru fiecare post de lucru (locul unde lucreaza un angajat), fata de 3.229 USD, cat a platit in 2002 (aceste costuri insumeaza chiria, serviciile de mentenanta si taxele de proprietate, daca acestea sunt platite in mod normal de ocupant si reflecta, potrivit specialistilor de la DTZ, diferite standarde de utilizare a spatiului, care sunt definite ca suprafata utila neta impartita la numarul de statii de lucru planificate in spatiul respectiv). Cu aceste „scoruri”, Bucurestiul a urcat in 2003 cu 12 locuri, de pe locul 93 pe 81. „In ultimii doi ani, ca urmare a lipsei unei oferte suficiente de cladiri de clasa A, piata spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut. O alta cauza a acestui salt, de pe locul 93 pe locul 81, o reprezinta si faptul ca au avut loc modificari privind moneda de schimb curenta. Astfel, daca raportat la dolar piata bucuresteana era la sfarsitul lui 2003 cu 26,7% mai scumpa fata de sfarsitul lui 2002, raportat la euro, procentajul ar fi de doar 4,8%”, declara Mihai Plaesu, consultant al Departamentului de Birouri al DTZ Echinox. Interesant este ca piata bucuresteana este in crestere si ca desi se construiesc cladiri noi de birouri, nu exista oferta suficienta fata de cererea pentru spatii de clasa A. „Ca urmare a lipsei imobilelor care sa respecte toate standardele de locatie, vizibilitate, marime, suprafata pe nivel si de calitate a finisajelor, piata a cunoscut o scadere continua a ratei de neocupare. Un exemplu in acest caz este Europe House, ultima cladire reprezentativa de birouri livrata in 2002, care a fost ocupata in mai putin de un an si vanduta in toamna anului 2003”, adauga Mihai Plaesu.
Oferta de birouri nu s-a modificat in 2003
Chiriile actuale sunt cuprinse intre 10 si 19 euro/mp/luna, in functie de tipul contractului (daca un chirias solicita o suprafata mai mare, poate obtine la negociere un tarif mai mic, la fel daca vrea o durata mai mare a contractului). La acesti bani se mai adauga lunar inca aproximativ 2,5 euro/mp/luna pentru servicii de intretinere, potrivit raportului DTZ Echinox. „Pe termen scurt, nu sunt asteptate miscari semnificative in ceea ce priveste nivelul chiriilor, putandu-se totusi inregistra o usoara crestere. Daca investitorii respecta calendarul constructiilor, vor fi date in folosinta in acest an, cinci-sase cladiri mari de birouri, insumand o suprafata ce poate depasi 55.000 mp. Aceasta noua oferta ar trebui sa mentina piata birourilor relativ stabila in 2004 si 2005. Pe termen mai lung (trei-cinci ani), prevedem o stabilizare a chiriilor intre 18 si 21 de euro/mp/luna pentru cladirile de birouri reprezentative, luand in considerare balanta dintre oferta si cerere, dar si potentialul de crestere a pietei birourilor din Romania”, sustine Mihai Plaesu.In ceea ce priveste pietele internationale consacrate, acestea sunt mult mai evoluate. Per total, 2003 a fost un an de recesiune, cu usoare ieftiniri la nivel global (in West End, zona cea mai scumpa din Londra, scaderea a fost de 5,1%, de exemplu). Companiile internationale cele mai mari au nevoie de sedii cu o buna reprezentabilitate si trebuie sa fie prezente in primele cinci centre de afaceri din lume, indiferent de costuri. Faptul ca sunt acolo unde se „coc” cele mai bune afaceri, unde se afla cele mai multe sedii centrale, aproape de cei care iau marile decizii, este foarte important, mai ales pentru companiile de consultanta, pentru banci si pentru institutiile financiare, acestea fiind de altfel cei mai „vanati” chiriasi, care-si pot permite sa cheltuiasca la Londra, in medie, 16.682 USD pe birou si 15.700 USD la Paris. Aceste doua metropole raman si in 2003 pe primele doua locuri in topul celor mai scumpe locatii si arata gradul mare de interes al oamenilor de afaceri. Nu acelasi lucru se poate spune despre orasele americane, New York si Washington, care nu se mai afla in top cinci. New Yorkul a coborat de pe locul trei pe locul sase, iar capitala americana s-a mentinut cu greutate pe locul opt, pe care il ocupa si in 2002. Acest lucru demonstreaza si importanta gradului de securitate pe care il ofera un anume oras si, in special, marile cladiri de birouri, care au capacitate de peste 20.000 de angajati. Atentatele din 11 septembrie au cutremurat nu doar doua astfel de cladiri de birouri, ci si increderea angajatilor in siguranta pe care o asigura. Pe de alta parte, aceste costuri foarte mari sunt justificate, intr-o oarecare masura, nu numai de oportunitatile pe care le ofera mediile de afaceri din metropolele respective, ci si de facilitatile nenumarate: conexiuni Internet rapide, infrastructura dezvoltata, inclusiv in ceea ce priveste transportul aerian si serviciile existente.
Birourile din Romania s-au scumpit in 2003
22 ianuarie 2004, 12:00
Ultima modificare în 22 ianuarie 2004, 14:00
ai DTZ Echinox, care detine un studiu comparativ pe spatiile de birouri din 111 orase din 43 de tari ale lumii. De exemplu, in Bucuresti, o firma mare a cheltuit in 2003, in medie, de patru ori mai putin decat la Londra, ceea ce inseamna 4.090 USD pe an, pentru fiecare post de lucru (locul unde lucreaza un angajat), fata de 3.229 USD, cat a platit in 2002 (aceste costuri insumeaza chiria, serviciile de mentenanta si taxele de proprietate, daca acestea sunt platite in mod normal de ocupant si ref
Etichete: arhiva,
birouri,
locul
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Revelatia saptamanii
- Surpriza la plata impozitelor locale
- Gabriela Anghelache: „Putem detecta orice abuz”
- Care sunt tendintele dominante pentru 2004
- Mobilier regal cu maximum 2.500 de euro
- Intentia saptamanii
- Dacia Pitesti va mai astepta inca un an profitul
- Cum a fost salvat creditul de consum
- In primele zile din 2004, investitorii s-au grabit sa cumpere
- CNA ia decizii la „vrajeala”