Graţie fondurilor şi terenurilor pe care le-a primit drept compensaţie pentru proprietăţile confiscate în perioada comunistă, Biserica catolică din Cehia este interesată de investiţiile în sectorul forestier pentru a-şi asigura supravieţuirea financiară pe termen lung, informează Reuters.
După o lungă dispută politică, în 2012, Biserica catolică din Cehia a primit proprietăţi în valoare de patru miliarde de dolari, devenind cel mai mare proprietar privat de terenuri din Cehia. În patrimoniul său se numără 140.000 de hectare de păduri, pe care le gestionează având în vedere sustenabilitatea economică şi ecologică. În acest context, Biserica se confruntă cu acelaşi probleme ca şi multe alte firme din Cehia: lipsa forţei de muncă, creşterea salariilor şi presiunea de a face profit.
"Ne-am obţinut libertatea economică şi odată cu ea vine şi responsabilitatea. Încercăm să acţionăm pe baza unei perspective care este adecvată unei biserici, respectiv decenii şi secole. De acea facem ceea ce este mai bine pentru păduri, pentru că aceasta este o afacere pentru generaţiile viitoare", a declarat secretarul general al Conferinţei episcopilor din Cehia, Stanislav Pribyl.
Domeniile bisericii catolice din Cehia includ o mare pădure din nord-vestul Cehiei, în apropiere de graniţa cu Germania. În timp ce copacii par sănătoşi, terenul este contaminat de ploile acide care au căzut în perioada comunistă de la centrală nucleară din apropiere. În plus, pădurea a suferit tăieri masive în anii 1960. "Aceste tăieri au fost importante pentru că în cazul unei păduri durează 100 de ani între plantat şi recoltat", a spus Jan Ferkl, care a fost angajat de biserică să gestioneze pădurea de la Blatno. Având în vedere această situaţie, activele Bisericii catolice vor genera pierderi timp de mai mulţi ani, posibil chiar câteva decenii.
Situaţia bisericii catolice din Cehia contrastează cu cea din ţările vecine. Pe lângă păduri, Biserica catolică din Cehia beneficiază şi de anuităţi (sume de bani plătite anual, pe o anumita perioadă de timp n.r.) care se vor ridica în total la trei miliarde de dolari, cu mult peste ceea ce au primit înapoi bisericile din Polonia şi Ungaria. Însă chiar dacă această cifră pare mare, Biserica catolică din Cehia se confruntă cu o scădere graduală a contribuţiilor venite de la Guvernul ceh pentru salariile preoţilor şi alte cheltuieli ale bisericii, care are aproximativ 13.000 de angajaţi dintre care doar 1.818 sunt preoţi. De asemenea, în condiţiile în care doar 10% din populaţia de 10,6 milioane de locuitori a Cehiei s-au declarat catolici la recensământul din 2011, biserica catolică din Cehia nu poate conta pe contribuţii ale credincioşilor de mărimea celor din Polonia şi nici pe sprijin via sistemul de taxe, cum este cazul în Germania sau Austria. În aceste condiţii, activităţile aducătoare de venit sunt cruciale pentru supravieţuirea financiară a Bisericii catolice din Cehia.
Pe lângă păduri, biserica a investit şi în alte proprietăţi, deţinând de exemplu terenul de sub ELI Beamlines, un laborator european de cercetare în domeniul laserului, construit în apropiere de Praga. În plus, în ţară, care este lider mondial la consumul de bere per capita, există şi unele mici berării deţinute de biserică precum cea de la Litomerice, nord de capitala Praga, unde sunt produse mărci cu denumiri precum "Diacon" sau "Vicar". La afaceri şi proprietăţi se adaugă cele două miliarde de coroane (91 milioane de dolari) pe care Biserica îi primeşte în fiecare an de la stat drept compensaţie pentru proprietăţile confiscate şi care nu au mai putut fi returnate.
Pentru a-i ajuta să investească aceşti bani, episcopii din Cehia au cerut CSOB, subsidiara locală a grupului bancar KBC, să înfiinţeze un fond de investiţii care în prezent are sub administrare active în valoare de un miliard de coroane.
AGERPRES