Rada Supremă (Verkhovna Rada), parlamentul ucrainean, a înregistrat la 5 octombrie un proiect de lege care interzice Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC-MP), afiliată Bisericii Ortodoxe Ruse. După ce a adunat cele 226 de voturi necesare, proiectul de lege a fost înregistrat oficial pentru examinare.

Biserica Ortodoxă Ucraineană ar putea fi interzisă de parlamentul ucrainean

Proiectul de lege propus prevede posibilitatea interzicerii oricăror organizații religioase afiliate cu propaganda de război sau care justifică invazia rusă în Ucraina.

UOC-MP, care este subordonată conducerii bisericii de la Moscova, a fost acuzată că s-a aliniat guvernului rus în timpul războiului.

Anul trecut, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, a susținut invazia lui Vladimir Putin, a relatat Radio Europa Liberă (RFE).

„Sacrificiul în cursul îndeplinirii datoriei voastre militare spală toate păcatele”, le-a spus Kirill credincioșilor săi ruși care luptă în Ucraina.

După ce un atac cu rachete a avariat grav Catedrala Transfigurarea din Odesa în luna iulie, vicarul diecezei din Odesa i-a scris patriarhului Kirill de la Moscova, spunând că „episcopii și preoții dumneavoastră sfințesc și binecuvântează tancurile și rachetele care bombardează orașele noastre pașnice”.

Guvernul ucrainean a evacuat Biserica Ortodoxă Ucraineană din Lavra Pechersk din Kiev, iar liderii bisericii sunt acuzați de răspândirea propagandei pro-război.

Un sondaj recent arată că majoritatea ucrainenilor susțin interzicerea UOC-MP

Propunerea de interzicere a fost susținută de majoritatea ucrainenilor. Un sondaj recent realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev arată că 54% dintre respondenți susțin interzicerea UOC-MP. Cu toate acestea, UOC-MP neagă acuzațiile și insistă asupra faptului că este vizat în mod nedrept din motive politice.

Proiectul de lege mai trebuie să fie aprobat de o comisie parlamentară înainte de a fi examinat de întregul parlament.

Ruslan Ștefănciuk, președintele Radei Supremă, și-a exprimat îndoiala că proiectul de lege care interzic UOC-MP va obține cele 226 de voturi necesare în parlament dacă va fi supusă la vot. El consideră că există o dezbatere internă în cadrul partidelor politice care se consideră patriotice și că ar fi iresponsabil din punct de vedere politic și juridic să supună interdicția la vot doar pentru ca aceasta să eșueze.