Un demers istoric pentru Biserica Ortodoxă din Republica Moldova

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, împreună cu un grup de preoți și credincioși, solicită Mitropolitului Vladimir al Republicii Moldova să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, un demers istoric și spiritual de mare importanță pentru Biserica Ortodoxă din Republica Moldova.

Solicitarea parohului Pavel Borșevschi vine într-un moment delicat, având în vedere războiul din Ucraina și tensiunile regionale generate de agresiunea Rusiei.

„Pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina, majoritatea preoților și credincioșilor din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove.

Prin această adresare, rugăm Înaltpreasfinția Sa să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română”, se arată în scrisoare postată pe Facebook de Biserica „Sfântul Dumitru”.

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” și susținătorii săi văd această mișcare ca o corectare a „greșelilor istorice”.

Se mai precizează că „scrisoarea Înaltpreasfințitului Vladimir, adresată Patriarhului Kirill pe 5 septembrie 2023, în care se afirmă că poporul nostru de origine latină nu are nimic comun cu russkii mir, ne dă curaj să credem că acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească”.

SURSA FOTO: Facebook

Ucraina, demersuri de interzicere a bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei

Demersul vine într-un context în care parlamentul Ucrainei a adoptat în octombrie un proiect de lege prin care se interzice Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei. În favoarea reglementării respective au fost 267 de voturi, în timp ce majoritatea necesară era de numai 226.

Textul aprobat prevede interzicerea oricărei activităţi a „organizaţiilor religioase” afiliate cu „ţările care efectuează agresiunea armată împotriva Ucrainei”. Încă nu se ştie când va fi supusă la vot reglementarea în a doua lectură.

Biserica Ortodoxă ucraineană din subordinea acesteia a fost în trecut cea mai populară din Ucraina, însă a fost abandonată în ultimii ani de mulţi enoriaşi, pe măsură ce s-a răspândit sentimentul naţional împotriva Rusiei. În 2018 s-a înfiinţat o nouă Biserică Ortodoxă Ucraineană, independentă de Moscova.