Biserica se opune Halloween-ului? ÎPS Teodosie: Da, este un păcat, e întuneric acolo

ÎPS Teodosie

SURSA FOTO: YouTube, Ziarul de Iasi

ÎPS Teodosie este de părere că tinerii nu ar trebui să participe la petreceri de Halloween. El a explicat că astfel de activități îi expun doar la „amăgire și întuneric”, în loc să primească lumină.

ÎPS Teodosie a fost întrebat într-o emisiune la Radio Dobrogea dacă participarea copiilor la activitățile de Halloween este un păcat. Arhiepiscopul Tomisului a oferit un răspuns clar.

ÎPS Teodosie spune că participarea copiilor la activitățile de Halloween este un păcat

Arhiepiscopul Tomisului a subliniat faptul că participarea copiilor la activitățile de Halloween este un păcat. Potrivit părintelui, aceștia sunt expuși „amăgirii și întunericului”.

De asemenea, el a mai explicat că acest tip de evenimente îi atrage pe cei mici într-o lume de iluzii, în care primesc „întuneric”, în loc de „lumină”.

„Da, este un păcat. În loc să primească lumină, copiii primesc amăgire și întuneric acolo”, a subliniat Arhiepiscopul.

E important de notat că această nu reprezintă însă o poziţie oficială formulată la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Teodosie fiind cunoscut pentru poziţiile sale mult mai radicale.

SURSA FOTO: Dreamstime

Halloween-ul, o sărbătoare americană obținută din tradiții celtice

Amintim că Halloween-ul este o „sărbătoare” americană obținută din tradiții celtice. Numele este prescurtarea expresiei englezești „All Hallows’ Eve”. Totodată, ar fi rezultatul unei îmbinări fascinante între tradițiile celtice și creștine.

Festivalul celtic „Samhain” celebra sfârșitul recoltei și începutul iernii. Acest moment era marcat de credința în revenirea spiritelor.

După creștinarea Europei, această sărbătoare s-a suprapus cu „Ziua Tuturor Sfinților”. Astfel, tradițiile păgâne s-au transformat și au fost adoptate în noul context religios.

În mod tradițional, această sărbătoare are loc în noaptea de 31 octombrie

Amintim că, în mod tradițional, această sărbătoare are loc în noaptea de 31 octombrie, deși data poate diferi de la o țară la alta.

De exemplu, în Suedia, festivitățile sunt celebrate în prima sâmbătă din luna noiembrie.

În limba engleză veche, cuvântul „hallow” însemna „sfânt” sau „persoană sfântă”. Aceasta se leagă de sărbătoarea creștină numită „All Hallows’ Day”, astăzi cunoscută sub denumirea de Ziua Tuturor Sfinților, care este celebrată pe 1 noiembrie.

De-a lungul timpului, expresia „All Hallows’ Eve” a fost prescurtată și a evoluat în „Halloween”. Această sărbătoare își are originile în festivalul celtic Samhain, un ritual păgân care marca sfârșitul sezonului de recoltare și începutul iernii.

Se credea că în această perioadă granița dintre lumea celor vii și cea a morților devenea mai subțire, permițând spiritelor să revină pe Pământ. Tradițiile păgâne s-au combinat treptat cu cele creștine, dând naștere Halloween-ului modern.