Bitcoin și-a demonstrat încă o dată volatilitatea, înregistrând o scădere de aproximativ 7% vineri. După ce a atins un nivel de 72.000 de dolari joi, prețul a coborât la 67.000 de dolari, conform datelor furnizate de Coin Metrics.
Bitcoin a scăzut la 67.000 de dolari
Cauza exactă a scăderii prețului Bitcoin, care se tranzacționează în mod continuu pe parcursul a 24 de ore, nu a fost imediat evidentă. Cu toate acestea, în ciuda acestui declin, Bitcoin a înregistrat încă o creștere semnificativă de aproximativ 57% în acest an. Desi declinul a început din timpul nopții de joi spre vineri, acesta a avut loc de la nivele aproape record.
Prețul criptomonedei a înregistrat o creștere semnificativă în ultimele luni, alimentată în parte de anticiparea și apoi de cererea generată de noile ETF-uri pentru Bitcoin care au fost lansate în SUA în luna ianuarie.
”Cred că este o mişcare sănătoasă. Înlăturăm o parte din pârghia care s-a acumulat în sistem”, a spus CEO-ul Crypto.com Kris Marszalek la emisiunea ”Squawk Box” de la CNBC, adăugând că presiunea de vânzare vine probabil de pe piaţa de opţiuni.
Fluctuațiile rapide și schimbările bruște au fost o constantă în istoria Bitcoin. Într-o piață bullish anterioară, prețul Bitcoin a înregistrat un maxim de peste 68.000 de dolari în noiembrie 2021, dar, aproximativ un an mai târziu, se tranzacționa sub pragul de 20.000 de dolari.
Cei care sunt optimiști în privința criptomonedelor afirmă că volatilitatea acestui tip de activ ar trebui să scadă pe măsură ce Bitcoinul devine mai matur.
Lansarea ETF-urilor Bitcoin, care permite o gamă mai largă de investitori să obțină expunere la criptomonede, ar putea teoretic contribui la reducerea volatilității acestora.
Câți bani au făcut românii din cripto
Potrivit unei analize realizate de Chainalysis, România se află printre țările cu cele mai mici venituri anul trecut din criptomonede.
Investitorii români au câștigat 170 de milioane de dolari din criptomonede, ceea ce plasează țara noastră la un nivel similar cu țări precum Kazakhstan, Malaezia, Belgia și Suedia.
Cu mult în față, investitorii americani au obținut cei mai mulți bani, câștigând 9,36 miliarde de dolari, urmați de cei britanici, vietnamezi și chinezi.
În total, investitorii din întreaga lume au obținut câștiguri de 37,6 miliarde de dolari în anul precedent, reprezentând un progres semnificativ față de anul 2022, când pierderile s-au ridicat la 127,7 miliarde de dolari.
Punctul culminant a fost atins în 2021, când câștigurile din criptomonede au totalizat 159,7 miliarde de dolari.