În jurul orei 05:00 GMT, moneda virtuală înregistra o creştere de 4,48% fiind cotată la 12.200,40 dolari pe platforma de tranzacţionare Bitstamp din Luxemburg, după ce anterior a atins valoarea record de 12.276 de dolari.
Moneda virtuală, care la data de 29 noiembrie a trecut pragul de 10.000 de dolari, a primit un nou impuls la sfârşitul săptămânii trecute după decizia organismului de reglementare a pieţelor financiare din SUA de a permite unui număr de doi operatori, CME Group şi CBOE Global Markets, să ofere contracte futures în bitcoin. Această decizie deschide calea pentru o adoptare mai largă a monedei virtuale, în condiţiile în care contractele futures vor facilita tranzacţiile cu această nouă clasă de active.
Însă ascensiunea meteorică a Bitcoin, de la mai puţin de 1.000 de dolari la începutul anului la peste 12.000 de dolari în prezent, a atras atenţia autorităţilor de reglementare din întreaga lume. Anumiţi bancheri şi economişti, printre care şi laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, au apreciat că această cripto-monedă ar trebui interzisă.
‘Suntem într-o bulă speculativă iar una din caracteristicile bulei este că nu există nicio modalitate să ştim când se va sparge’, a declarat Mick McCarthy, director de strategie la CMC Markets.
Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei, după cum explică specialiştii în domeniu. AGERPRES