Politica Rezervei Federale pare că afectează și piața criptomonedelor care a ajuns într-o situație fără precedent. Bitcoin-ul, cea mai mare criptomonedă de pe piață a înregistrat o scădere drastică.
Pe fondul unei perspective mai pesimiste de înăsprire a politicii Rezervei Federale (Fed), Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume continuă să scadă la niveluri fără precedent.
Potrivit ultimelor cifre, aceasta a scăzut în cursul zilei de luni, în a doua zi de Paște, cu până la 3,2%, la 38.236 de dolari, cel mai scăzut nivel din 15 martie, şi cu peste 20% faţă de maximul de luna trecută. Într-o situație similară este și cea de a doua cea mai mare monedă, Ether, care a scăzut cu 4,8%, până la 2.799 USD, un nivel care nu a mai fost atins din 18 martie.
Analiștii tehnici au tras și ei un semnal de alarmă în acest sens. Ei susțin că graficele de preț semnalează noi scăderi și în următoarea perioadă, iar investitorii ar trebui să țină cont de ele.
Bitcoin continuă să scadă
Katie Stockton, fondator şi managing partner al Fairlead Strategies, a oferit detalii în acest sens. Potrivit acesteia, Bitcoin a coborât sub suportul norului Ichimoku pe un grafic săptămânal, suportul secundar venind abia în jurul valorii de 27.200 de dolari.
Acest lucru ar putea fi însă doar începutul, avertizează ea. La rândul său, Mark Newton, strateg tehnic al Fundstrat susține că scăderea Bitcoin nu se va opri aici.
„Bitcoin pare să rupă o tendinţă pivotală minoră de două luni în urma retragerii de vineri, care provoacă probabil o slăbiciune în jos pentru a testa minimele din ianuarie”, a scris vineri Mark Newton, strateg tehnic al Fundstrat, într-o notă de cercetare.
Acesta a mai adăugat că se aştepta la o retragere iniţială până la 36.300 USD, „dar spargerea acestui nivel ar trebui să ducă la o retestare completă a nivelului de 32.950 USD fără prea multe probleme”.
Estimările specialiștilor
În ciuda pierderilor recente înregistrate însă, Bitcoin rămâne în mijlocul unui interval de tranzacţionare care s-a menţinut de la începutul anului, între aproximativ 35.000 şi 45.000 de dolari. Moneda digitală se mişcă puternic în concordanţă cu Nasdaq 100, care este puternic tehnologic, şi este corelată negativ cu dolarul.
Pe de altă parte, având în vedere că se aşteaptă ca Fed să majoreze ratele în etape de 50 de puncte de bază în lunile următoare pentru a combate inflaţia, unii dintre factorii care au alimentat creşterile spectaculoase ale criptomonedelor din ultimii doi ani se inversează.
O echipă de la Nydig a publicat un raport îngrijorător în acest sens. „Pe măsură ce devine mai valoroasă deţinerea de dolari, unii investitori ar putea realoca de la Bitcoin sau aur la dolar. La fel ca şi corelaţia negativă a Bitcoin cu dolarul, corelaţia negativă a Bitcoin cu ratele reale a apărut doar în ultimii doi ani”, a scris vineri o echipă de la Nydig într-un raport.