Bitcoin, suișuri și coborâșuri masive în februarie 2022

În 2022, Bitcoin și alte criptomonede au crescut brusc, dar au și coborât dramatic într-un interval extrem de scurt. Deși a înregistrat scăderi semnificative în ianuarie, pe la jumătatea lui februarie Bitcoin a crescut brusc la 44.000-45.000 de dolari, însă pe 21 februarie Bitcoin a picat la 37.200 de dolari, pierzând 7.000 de dolari în doar cinci zile.

De altfel, pe 24 februarie, când Rusia a invadat ilegal Ucraina, criptomoneda respectivă a picat la un nivel minim de 34.338 de dolari, fiind o scădere de circa 10.000 de dolari în doar două săptămâni, potrivit startupcafe.ro.

Cu toate acestea, pe 1 martie, Bitcoin a ajuns la 44.165 dolari, potrivit Coindesk. În doar cinci zile, prețul Bitcoin a recuperat 9.827 de dolari, reprezentând o creștere de 28,6% comparativ cu nivelul de pe 24 februarie.

Pe scurt, cine a cumpărat 1 Bitcoin joia trecută și l-a vândut marți a câștigat aproape 10.000 de dolari, fără comisioane și impozit. Însă, într-o singură zi (marți – 1 martie) Bitcoin a fluctuat cu 16%, între un minimum de 37.963 și un maximum de 44.165 dolari.

Ce se întâmplă cu criptomonedele în 2022? Războiul din Ucraina afectează piața crypto

Conform specialiștilor economici, în ianuarie 2022, piața crypto s-a confruntat cu o scădere bruscă, când în Kazahstan erau revolte violente. Analiștii economici au făcut atunci legătura dintre scăderea crypto și tensiunile interne din Kazahstan.

„Hashrate-ul Bitcoin a scăzut după ce întreruperile de curent au afectat industria de minerit cripto din Kazahstan. Criza politică aflată în curs de desfășurare, care a dus la revolte și tensiuni în capitală, a avut astfel un impact involuntar asupra bitcoin. Odată cu oprirea energiei electrice în țară, operațiunile majore de minerit cripto au fost nevoite să se închidă, ceea ce a dus la o scădere a hashrate-ului criptoactivului, a puterii de calcul globale a rețelei și la o scădere a valorii token-urilor BTC.

Kazahstanul a devenit în mod discret un lider în mineritul Bitcoin la nivel mondial, producția sa fiind a doua după cea din SUA, după recenta reprimare a operațiunilor de minerit de către China. Cât timp situația rămâne neclară în această țară, tensiunile în curs de desfășurare vor continua să aibă un potențial impact asupra hashrate-ului și a prețului global”, a spus atunci Simon Peters – analist al platformei de tranzacționare eToro.

Din nefericire pentru investitori, după ce Bitcoin a crescut puțin, au început agresiunile militare între Rusia și Ucraina, scăzând brusc valoarea criptomonedei-lider.

„Săptămâna trecută, tensiunile geopolitice au dus la prăbușirea criptoactivelor, împiedicând o redresare a prețurilor bitcoin și ether, printre altele. Prețul bitcoin a început săptămâna avansând spre nivelul de 44.000 de dolari, dar s-a prăbușit joi pe fondul reluării tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

O a doua lovitură pentru prețurile criptoactivelor a avut loc în weekend, la aflarea veștii că a avut loc un hacking major de NFT. Panica din partea traderilor NFT de pe rețelele de socializare a trimis prețul bitcoin și mai jos, ajungând să se tranzacționeze în jurul valorii de 38.000 de dolari” – a explicat Simon Peters.