Unii susțin că Bitcoin va concura în curând cu dolarul ca monedă larg acceptată. Alții consideră că faptul că este o raritate oferă o protecție împotriva inflației și a crizelor economice.
De asemenea, este lăudat ca un „magazin de lux”, ca noul aur digital, al cărui preț este destinat să crească în continuare, deoarece popularitatea sa va continua să crească.
În realitate, Bitcoin a venit ca un soi de vehicul pentru cumpărarea de lucruri și a eșuat în primul său mare test ca port sigur, în timpul prăbușirii bursierei din anul trecut.
Volatilitatea sa extremă, cu tot atâtea prăbușiri în ultimii 3 ani pe cât a suferit țițeiul în două decenii, înseamnă că este altceva decât un depozit fiabil de valoare.
Traiectoria sa este adevărată: după ce a atins un vârf istoric de 64.800 de dolari pe 14 aprilie, Bitcoin a derapat, cu 23% până la 49.700 de dolari la miezul zilei de 23 aprilie, pierzând peste 200 miliarde de dolari în capitalizare de piață.
„Singurul „caz de utilizare” care i-a mai rămas lui Bitcoin este să spere că valoarea crește și că cineva vă plătește mai mult decât ați plătit”, spune Alex de Vries, economist olandez de la site-ul Digiconomist, care urmărește consumul de energie al Bitcoin.