Bitcoin a înregistrat o creștere constantă săptămâna trecută, trecând de la mai puțin de 15.500 de dolari la peste 16.500 de dolari la un moment dat, joi. Dar prețul a scăzut luni dimineață la puțin peste 16.000 de dolari, din cauza îngrijorărilor legate de evenimentele din China, pe fondul protestelor împotriva lockdown-urilor COVID. Astfel de îngrijorări vor avea probabil un impact și asupra altor piețe, nu doar asupra cripto, atât de importantă este China în economia globală, transmite Simon Peters, analistul eToro pentru piața cripto.
Între timp, Ether a înregistrat creșteri semnificative săptămâna trecută, urcând de la minime de sub 1.075 dolari pentru a se tranzacționa la peste 1.200 dolari până la sfârșitul săptămânii. Cu toate acestea, la fel ca Bitcoin, Ether e în scădere azi, fiind cotat la aproximativ 1.150 de dolari în această dimineață.
Valoarea dogecoin este o pură speculație
Veșnicul indicator de percepție privindu-l pe Elon Musk – dogecoin – și-a văzut prețul crescând pentru scurt timp după ce proprietarul Twitter a publicat planurile de redresare a companiei de social media.
Planurile lui Musk de a transforma Twitter în „everything app” au ispitit investitorii în dogecoin, criptoactiv care, în mai multe momente, a fost în centrul preocupărilor lui Musk referitor la Twitter. Prețul dogecoin a crescut de la puțin sub 0,09 dolari la peste 0,105 dolari în câteva ore – o creștere de aproximativ 20%, după ce Musk și-a publicat slide deck-ul. Din nefericire, prețul dogecoin a scăzut din nou, ajungând să se tranzacționeze acum în jurul valorii de 0,093 dolari.
Adevărul este că valoarea dogecoin este o pură speculație în funcție de ceea ce ar putea face Musk. Antreprenorul este unul dintre puținii oameni din lume care are puterea de a mișca piețele cu vorbele sale, dar probabilitatea ca el să trimită dogecoin-ul din nou la înălțime este destul de limitată în acest moment.
Fraudele cripto se intensifică în Marea Britanie
Datele de la Action Fraud arată că fraudele cripto au crescut cu aproximativ 32% în 2022. Aceasta este o dezvăluire îngrijorătoare, dar există câteva acțiuni clare pe care sectorul cripto le poate face pentru a proteja clienții și publicul mai larg de astfel de fraude.
Escrocheriile nu sunt apanajul exclusiv al criptoactivelor. Fraudele financiare în general reprezintă o problemă enormă în Marea Britanie – o problemă care rămâne în mare parte acoperită doar prin campanii de conștientizare. Statisticile UK Finance arată pierderi în rândul publicului din cauza escrocheriilor generale în valoare de 609,8 milioane de lire sterline numai în prima jumătate a anului 2022.
Așadar, ce putem face pentru a reduce escrocheriile cripto? În primul rând, utilizatorii trebuie să privească orice ofertă cu un ochi sceptic. Ca orice înșelăciune, ceva care oferă randamente prea bune pentru a fi adevărate sau care garantează randamente, este cel mai probabil să nu fie de încredere. Dar mai există un alt demers, care este în plină desfășurare și care poate proteja utilizatorii – reglementarea.
După cum am văzut în ultimele săptămâni, sectorul se îndreaptă în prezent în direcția unor cadre de reglementare mai constructive. O certificare din partea autorităților de reglementare pentru companiile cripto va contribui la creșterea încrederii consumatorilor că serviciile pe care le utilizează sunt legitime.
Banca Japoniei va lansa yenul digital în 2023
Banca Japoniei (BoJ) intenționează să emită o versiune digitală a yenului în 2023, conform unor surse media. Se spune că BoJ colaborează cu trei mari bănci japoneze pentru a dezvolta moneda digitală a băncii centrale (CBDC), concentrându-se în special pe mecanismele de emitere și retragere. Experimentul va dura doi ani, urmând ca BoJ să decidă dacă un proiect mai amplu poate fi lansat după 2026.
CBDC-urile sunt un domeniu interesant al cripto, în sensul că sunt aproape antiteza motivului pentru care a fost creată o mare parte din cripto. Gestionate și controlate de autoritățile bancare centrale, CBDC-urile au fost ținta multor critici, multe proiecte eșuând pur și simplu pentru că publicul nu este atât de entuziasmat de banii digitali ai băncilor centrale.
Dar CBDC-urile au câștigat teren în cercurile bancare internaționale și supranaționale transfrontaliere, plățile transfrontaliere fiind un domeniu din ce în ce mai relevant pentru această tehnologie. Instituții precum Banca pentru Reglementări Internaționale (BRI) au analizat îndeaproape modul în care ar putea funcționa CBDC-urile între națiuni, existând deja experimente de succes între țări precum China, Hong Kong, Thailanda și Emiratele Arabe Unite.