Argumentul lui Monegro începe cu așa numitul „block chain”, „lanţul de blocuri”, registrul comun în care se înregistrează fiecare tranzacție Bitcoin. Validarea acestor operațiuni necesită putere de calcul. Când fiecare tranzacție este validată, un nou bloc se adaugă lanțului sau sistemului, ceea ce face ca tranzacțiile viitoare să fie chiar mai greu de calculat.
Bitcoin a fost conceput în acest mod pentru a fi siguri că acelaşi Bitcoin, care nu are o reprezentare fizică, nu este cheltuit de două ori de către aceeași persoană. Acest fapt oferă, de asemenea, monedei virtuale o valoare intrinsecă, persoane sau organizații trebuie să cheltuiască o mulțime de bani pentru a întreţine computerele care validează tranzacții, iar complexitatea acestor calcule este întotdeauna în creștere cu cât lanţul devine mai lung.
Dar Joel Monegro susține că aceste baze tehnice ale sistemului Bitcoin pot avea potențial pe termen lung mai mare decât moneda în sine.
Asta pentru ca „lanțul de calcul” nu este controlat de o persoană anume sau o entitate, iar informațiile stocate în acest lanţ sunt disponibile gratuit pentru oricare alt program software. În prezent, programatorii încep să construiască lucruri în vârful sistemului, al acestui „lanţ”, care nu au nimic de-a face cu moneda digitală.
De exemplu, unii programatori au dezvoltat un protocol numit La'Zooz pentru ride-sharing în timp real. Asta ar putea perturba Uber. Alții au creat OpenBazaar, un protocol pentru o rețea de tranzacţionare „peer-to-peer”, care ar putea perturba eBay. Ambele folosesc „lanțul de bloc” pentru anumite sisteme de calcul de bază.
Iată un mod simplu de gândire. Lanțul de blocuri este imuabil în sine, precum o fundaţie. Bitcoin este precum clădirea care se ridică pe această fundaţie. Lanţul este o zonă unde programatorii au definit unele dintre elementele de bază ale felului în care sistemul funcționează, apoi multe povești în partea de sus, cu care oamenii interacționează.
Dar e posibil acum ca şi alte persoane să-şi construiască propriile corpuri de clădire pe partea de sus a aceluiași fundaţii. O alta expresie pentru afacerile şi tranyacţiile care vor intra în acest lanţ.
"Lanțul bloc este foarte bun în ce priveşte două lucruri fundamentale", explică Monegro. "Consens distribuit, o rețea mare de calculatoare care sunt de acord asupra unei valori anume, un element-cheie pentru orice sistem descentralizat. Un alt lucru important este marcarea temporală, care ține o ordine cronologică a tuturor operaţiunilor", mai spune analistul.
Noile companii care apar vor depinde de aceste funcții, vor beneficia de un loc în lanțul Bitcoin, mai degrabă decât de a construi un sistem similar de la zero.
Acest concept nu este nou. Multe companii tech au platforme tehnologice pe care alții pot construi, de la Microsoft la Google, la Facebook.
Lanțul de bloc Bitcoin este diferit, deoarece tot ceea ce stă la baza acestuia este publicat și nu există nici o entitate centrală de control. Întregul sistem functionează doar pentru că toți participanții respectă același set de norme. Orice schimbare este dictată de matematica grea, mai degraba decat un CEO sau vreun consiliu de administrație.