Tehnologia Advanced Threat Defense identifică trăsăturile și comportamentul specifice atacurilor ransomware și îmbunătățește performanța detecției de cod periculos. Un al doilea strat de protecție împiedică atacatorii să cripteze date personale stocate în fișiere populare, precum My Documents, My Pictures, My Videos, astfel că documentele cele mai de preț vor fi mereu în siguranță. Protecția Time Machine, destinată terminalelor Mac, permite utilizatorilor să-și recupereze datele din copiile de siguranță și oprește hackerii să le acceseze.

Ransomware, amenințare care blochează accesul la datele utilizatorilor și apoi cere recompensă, a făcut sute de mii de victime în 2017, cele mai agresive versiuni fiind WannaCry și GoldenEye. Pagubele cauzate de ransomware în primele șase luni depășesc zece miliarde de dolari. Mai mult, încasările din ransomware au adus anul trecut dezvoltatorilor și grupărilor infracționale din spatele acestora peste un miliard de dolari, bani primiți direct de la victimele care au cedat șantajului.

Un studiu realizat de Bitdefender arată că 52% dintre utilizatorii de internet din România ar plăti pentru a-și recupera datele personale de pe terminalul blocat, dacă ar fi victime ale clasei de viruși ransomware. Suma medie pe care ar fi dispuși să o achite este de 550 de lei.

„Explozia amenințărilor ransomware WannaCry și GoldenEye a adus securitatea cibernetică pe prima pagină a ziarelor și a crescut gradul de conștientizare asupra pericolelor de pe internet. Utilizatorii așteaptă acum mai mult ca niciodată de la soluțiile de securitate pe care le folosesc să le protejeze datele de amenințări informatice. Bitdefender 2018 este, din nou, cu un pas în fața atacatorilor și dublează protecția contra ransomware”, spune Ciprian Istrate, vicepreședinte soluții pentru piața rezidențială la Bitdefender.

Scut contra spionajului în propria locuință

Funcționalitatea Webcam Protection din Bitdefender Total Security 2018 notifică utilizatorii de fiecare dată când o aplicație neautorizată încearcă să acceseze camera web. Atacatorii pot controla cu uşurinţă dispozitivele folosite frecvent fără ştiinţa proprietarilor de drept, pot accesa reţeaua de acasă şi se pot folosi de acestea pentru a avea acces la tot ce se întâmplă în locuință și la informații dintre cele mai personale.

 

Circa 46% dintre români se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj și invadarea vieții private.

Copiii vor fi în siguranță pe internet

Bitdefender 2018 va extinde pe dispozitive iPhone/iPad și Mac modulul de Asistență Parentală, prin care părinții pot monitoriza activitatea copiilor pe internet și, în plus, pot ști locul în care se află. Mai nou, printr-o simplă atingere a ecranului în aplicația iOS sau Android, copiii vor putea și să anunțe părintele că au ajuns în siguranță la destinație, de fiecare dată când pleacă de acasă. Modulul de Asistență Parentală blochează conținutul neadecvat, restricționează navigarea, aplicația Facebook, jocurile online și toate celelalte activități ce se pot desfășura pe internet între anumite ore și notifică părintele atunci când copilul încearcă să nu îi respecte regulile.

Unul din șapte minori are simultan telefon și calculator, iar timpul petrecut pe aceste dispozitive urcă de la trei ore la vârsta de cinci ani, până la aproape cinci ore în adolescență, arată datele interne ale Bitdefender. Mai grav, unul din trei vizitatori ai site-urilor cu conținut pornografic este minor.