Este vorba despre un soft prin care mai multe date cu caracter personal aflate în terminalul telefonic pot fi monitorizare în scopul declarat de a îmbunătăți calitatea serviciilor de telefonie mobilă.

Prezent sub denumirea de Carrier IQ Finder, aplicația creată de Bitdefender determină instantaneu dacă telefonul utilizatorului a fost echipat cu software-ul Carrier IQ și dacă în momentul actual este monitorizat.

”Bitdefender promovează și susține în mod activ ideea de intimitate a utilizatorilor de telefoane și servicii de telefonie mobilă și consideră firesc ca aceștia să poată lua decizii corect informate atunci când este vorba de a oferi acces la date cu caracter personal”, apreciază Alexandru Bălan, Sr. Product Manager Bitdefender Mobile Unit. ”Chiar dacă proprietarul softului pretinde că doar o parte din datele culese de Carrier IQ este utilizată de operatorii de telefonie mobilă, chestiunea ridică un foarte mare semn de întrebare asupra confidențialității reale a datelor din terminalele mobile”, mai adaugă Bălan.

Aplicația Bitdefender Carrier IQ Finder poate fi descărcată gratuit de pe Android Market la adresa https://market.android.com/details?id=com.bitdefender.ciqfinder.

Dat fiind că instrumentul de diagnoză Carrier IQ este deosebit de puternic integrat în firmware-ul telefonului, aplicația Bitdefender nu anihilează softul, întrucât această măsură ar putea afecta stabilitatea funcționării aparatului. Pentru o protecție suplimentară a telefonului, Bitdefender recomandă instalarea suitei de securitate Bitdefender Mobile Security, disponibilă gratuit pe Android Market la adresa https://market.android.com/details?id=com.bitdefender.security.