Vânzarea, zilele trecute, a unui pachet mic de acţiuni ar putea fi urmată, în 2008, de mişcări similare. BitDefender joacă o carte mare pe piaţa mondială a soluţiilor de securitate: creştere organică şi prin achiziţii, un loc în primii cinci producători şi o valoare de piaţă de jumătate de miliard de dolari în următorii ani. Probabil că, după ce producătorul de soluţii de securitate informatică BitDefender a atras, săptămâna trecută, o investiţie de şapte
Vânzarea, zilele trecute, a unui pachet mic de acţiuni ar putea fi urmată, în 2008, de mişcări similare. BitDefender joacă o carte mare pe piaţa mondială a soluţiilor de securitate: creştere organică şi prin achiziţii, un loc în primii cinci producători şi o valoare de piaţă de jumătate de miliard de dolari în următorii ani.
Probabil că, după ce producătorul de soluţii de securitate informatică BitDefender a atras, săptămâna trecută, o investiţie de şapte milioane de dolari din partea unui grup privat de investitori români şi americani, întrebarea firescă ar fi ce va face cu banii Florin Talpeş, preşedintele şi directorul general al companiei. În fond, şapte milioane de dolari, pentru o companie a cărei valoare este estimată la circa 140 de milioane de dolari, nu înseamnă mare lucru. „Nici nu e vorba, aici, în primul rând de bani“, explică, pentru Capital, Florin Talpeş. „Aveam nevoie de cineva care să aducă un model de guvernare corporatistă în companie, necesar pentru viitoarea dezvoltare a acesteia. În plus, prin cedarea unei părţi mici din acţiuni, rămânem deschişi pentru o investiţie viitoare, ceea ce ar fi fost foarte greu de realizat dacă cedam acum 15-20% din companie. În mod cert, vom fi în poziţia de a face achiziţii, fie în domeniul tehnologiei, fie în distribuţie, deci e posibil să atragem şi ale finanţări în următorul an“, mai spune acesta.
Grupul de investitori privaţi, printre care şi Horia Manda, managing partner al Fondului Româno-American de Investiţii (RAEF) şi al Balkan Accesion Fund, a achiziţionat 5% din grupul BitDefender, după estimările Capital. Ceea ce înseamnă că valoarea companiei desprinsă în acest an din cadrul grupului Softwin, deţinut de soţii Maria şi Florin Talpeş, este de 140 de milioane de dolari. Cei doi soţi mai deţin şi alte companii în cadrul grupului Softwin, care sunt pregătite, la rândul lor, să atragă investitori. Compania de consultanţă IT Ascenta va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti în doi sau trei ani. Intuitext, producătorul de software educaţional se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, dar, potrivit lui Talpeş, „poate deveni al doilea BitDefender, în trei până la cinci ani, deoarece se aşteaptă o explozie a pieţei de profil“. În ceea ce priveşte grupul Softwin, „incubatorul de afaceri va rămâne 100% al familiei Talpeş, el este specializat pe cercetare şi va ieşi cu un nou start-up anul viitor“, spune coproprietarul grupului.
În ceea ce priveşte grupul BitDefender, care urmează să fie listat pe o bursă internaţională în a doua jumătate a anului viitor, noii acţionari vor avea statut de observatori în consiliul de administraţie, „dar, având în vedere relaţia de prietenie pe care o am cu Horia Manda şi experienţa sa în domeniul investiţiilor, mă voi consulta permanent cu acesta în toate problemele“, spune Florin Talpeş.
Potrivit lui Horia Manda, investitorii se aşteaptă la un grad de recuperare de circa patru-cinci ori a investiţiei într-un orizont de circa cinci ani. „Posibil însă ca ei să vrea să-şi recupereze investiţia chiar mai curând. Vrem să fim în primii cinci producători mondiali de soluţii de securitate informatică până în 2010 şi, dacă ţinem cont de potenţialul pieţei, atunci BitDefender poate ajunge la o valoare de peste 500 de milioane de dolari în mai puţin de cinci ani“, estimează Talpeş.
Un lucru e cert, însă. Prin tranzacţia de săptămâna trecută, soţii Talpeş, care până acum se arătau reticenţi la atragerea de parteneri în companii, nu numai că sunt deschişi de acum acestei opţiuni, dar ambiţiile lor ţintesc către afaceri de cel puţin un miliard de dolari.
Evaluare
140 milioane USD este valoarea de piaţă a grupului BitDefender, dacă luăm în calcul afirmaţia lui Florin Talpeş, potrivit căreia acţionarii „au preluat, pentru şapte milioane de dolari, între 2% şi 7% din companie“. Potrivit directorului general al BitDefender, profitabilitatea afacerii „se află în limitele acestei industrii, undeva între 20% şi 45%“.