Firma israeliană Black Cube, al cărei nume apare în dosarul de hărţuire a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, neagă acuzaţiile că ar fi comis nereguli şi susţine că angajaţii săi investigau ei înşişi acuzaţii de corupţie într-un proiect comandat de elemente asociate guvernului român, relatează miercuri Jewish Telegraphic Agency (JTA) şi Times of Israel.
'În ultimele săptămâni, compania desfăşura un proiect în România la comanda unor elemente asociate guvernului pentru colectarea de probe privind un caz grav de corupţie în guvernul român şi agenţii ale acestuia. În cadrul acestei activităţi, doi dintre angajaţii companiei au fost arestaţi după ce făcuseră descoperiri semnificative', se arată într-un comunicat al firmei israeliene, citat de cele două surse media.
'Inutil de spus că angajaţii companiei Black Cube respectau legea şi că acuzaţiile care li se aduc sunt nefondate şi false. Avem încredere deplină că adevărul va ieşi la iveală şi că amândoi vor fi eliberaţi în următoarele zile pentru a se întoarce acasă', se mai menţionează în comunicat.
Weiner Ron şi Geclowicz David, cei doi angajaţi ai firmei israeliene arestaţi preventiv în dosarul de hărţuire a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător, precum şi atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informaţii din conturi de e-mail, a informat DIICOT.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, Weiner Ron şi Geclowicz David au fost reţinuţi pe data de 3 aprilie, ei fiind arestaţi în aceeaşi zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.
Weiner Ron este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.
De asemenea, Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.
'În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora', se arată în comunicatul DIICOT.
În cadrul grupării astfel constituite, Weiner Ron şi Geclowicz David aveau roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri.
Astfel, Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul Laurei Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.
DIICOT mai arată că, în continuarea demersului, Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor) a trei persoane.
'După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturile online şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate', mai spun procurorii.
DIICOT precizează că, raportat la infracţiunile care fac obiectul urmăririi penale, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu are calitate procesuală la acest moment.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO şi DGPMB.
Potrivit unui articol publicat de Rise Project, patru cetăţeni israelieni sunt anchetaţi de DIICOT pentru spionarea comunicaţiilor şi tentative de compromitere a procurorul şef al DNA. Doi dintre suspecţi, Dan Zorella şi Avi Yanus, ar fi foşti ofiţeri de informaţi şi sunt co-fondatori şi directori executivi ai firmei israeliene de investigaţii private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011. AGERPRES