Black Friday 2024. Temu, sub asalt

Black Friday 2024. Cu toată România în plină febră Black Friday, autoritățile europene de protecția consumatorilor au lansat o investigație coordonată fără precedent asupra Temu. Platforma chineză este acuzată de practici comerciale înșelătoare.

Consumer Protection Cooperation (CPC), rețeaua europeană de protecție a consumatorilor, împreună cu Comisia Europeană, au anunțat că platforma Temu, activă și în România, trebuie să își alinieze urgent activitatea la legislația UE sau să suporte consecințe usturătoare.

Investigația vizează o serie de practici suspecte ale platformei din China care ar influența comportamentul de achiziție al consumatorilor europeni. Mai exact, ar fi vorba de: reduceri fictive, presiune prin termene-limită false, recenzii false sau dubioase și informații insuficiente despre drepturile de retur. Potrivit autorităților, aceste tactici creează un mediu de cumpărare în care consumatorii ar putea fi induși în eroare, afectând capacitatea acestora de a lua decizii informate.

Practicile identificate de UE și posibilele sancțiuni

Printre practicile identificate de Comisia Europeană, CPC și autoritățile naționale din Belgia, Germania și Irlanda se numără ofertele ce creează falsa impresie de reducere, jocuri de tip „roata norocului” sau “alba-neagra” care condiționează accesul la platformă, precum și lipsa de transparență privind recenziile. Potrivit reprezentanților CPC, Temu mai este acuzată de tactici care pun presiune pe pentru a grăbi cumpărătorii să finalizeze comenzile, prezentând în mod fals oferte limitate.

Acum, Temu are la dispoziție o lună pentru a răspunde acuzațiilor și a propune măsuri concrete de conformare cu legislația europeană. În caz contrar, autoritățile ar putea iniția sancțiuni financiare pe baza cifrei de afaceri generate de platformă în statele membre vizate.

Impactul noilor măsuri asupra platformelor de e-commerce

Din 13 decembrie, va intra în vigoare noua reglementare privind siguranța produselor (GPSR). Acesta va obliga platformele de comerț online non-europene ce operează în UE să asigure un operator economic pe teritoriul Uniunii, responsabil pentru respectarea standardelor de siguranță a produselor. Reglementare prevede că autoritățile naționale vor putea solicita eliminarea de pe platformă a produselor considerate nesigure.

Aceste noi măsuri sunt complementare Digital Services Act (DSA), sub incidența căruia Temu a fost desemnată recent ca „Platformă Online Foarte Mare” (VLOP), având obligații sporite privind transparența și siguranța consumatorilor.

Astfel, Comisia Europeană a deschis o anchetă formală pentru a evalua conformitatea Temu cu normele DSA, crescând și mai tarepresiunea asupra platformei pentru a-și ajusta practicile. Suplimentar, ancheta anunțată astăzi de CPC ar putea duce la sancțiuni severe impuse Temu, inclusiv amenzi de câteva procente din cifra de afaceri a gigantului chinez.