Black Friday, de la criza economică la fenomenul mondial al reducerilor

black friday

SURSA FOTO: Dreamstime

Black Friday, de la criza economică la fenomenul mondial al reducerilor. Cum a luat naștere această zi? Goana după reduceri lasă în urmă victime și povești cutremurătoare în Statele Unite ale Americii (SUA).

Black Friday, de la criza economică la fenomenul mondial al reducerilor

În fiecare an, milioane de cumpărători se pregătesc pentru ziua cea mai așteptată din lumea retailului: Black Friday. Însă, puțini știu că acest fenomen, care astăzi simbolizează goana după cele mai bune oferte, are rădăcini într-o poveste mult mai întunecată. Termenul a apărut în America anilor ’60, dar nu avea nicio legătură cu reducerile. Dimpotrivă, „Black Friday” desemna o zi de criză și haos economic, când lăcomia a zguduit Wall Street-ul.

Totul a început în 1869, când doi bancheri ambițioși au cumpărat masiv aur, încercând să manipuleze piața pentru a se îmbogăți rapid. Eforturile lor au eșuat lamentabil, iar pe 24 septembrie, piața aurului s-a prăbușit, aducând falimentul pentru numeroși investitori. Ziua aceea de vineri a fost botezată „Black Friday” și a rămas un simbol al pierderilor dramatice și al lăcomiei financiare.

Cum a ajuns această sintagmă să descrie startul sezonului de cumpărături pentru sărbători? În anii ’60, contabilii americani foloseau cerneală roșie pentru pierderi și neagră pentru profituri. În mod obișnuit, multe magazine erau „pe roșu” (în pierdere) aproape tot anul, dar după Ziua Recunoștinței, vânzările explodau, iar balanțele comerciale se întorceau „în negru” – însemnând că magazinele treceau pe profit. Astfel, Black Friday a devenit un simbol al revigorării economice de sezon.

În 1970, când fenomenul a luat amploare, comercianții au încercat chiar să redenumească ziua „Big Friday” pentru a înlătura nuanța sumbră. Numele de „Black Friday” însă a rămas, iar în anii ’80, a început să fie perceput ca o ocazie unică, în care milioane de americani se înghesuiau în magazine pentru reduceri. Era o experiență „sacră” pentru fanii shopping-ului, un ritual „pe altarul” consumerismului.

Black Friday s-a transformat treptat în Black November

Între anii 2005 și 2010, Black Friday atinsese apogeul: peste 130 de milioane de americani luau cu asalt magazinele în această zi, iar confruntările pentru electronice la preț redus deveniseră aproape legendare. Cu toate acestea, ultimele decenii au adus schimbări majore – odată cu explozia comerțului online și extinderea perioadei de reduceri, Black Friday nu mai este limitat la o singură zi. S-a transformat în „Black November”, cu promoții care încep încă din octombrie și se întind până în decembrie.

Astfel, dintr-o zi de criză și falimente, Black Friday s-a transformat într-un fenomen al reducerilor globale. Cei care fac istoria astăzi sunt cumpărătorii, care își dau întâlnire an de an pentru a trăi, măcar pentru o zi, magia reducerilor – o experiență modernă în care fiecare poate deveni, pentru câteva ore, un vânător de chilipiruri.

Goana după reduceri lasă în urmă victime și povești cutremurătoare

Vinerea Neagră, ziua în care cumpărăturile devin sport de risc, a lăsat în urma sa nu doar milioane de produse vândute, ci și un șir lung de tragedii umane. Black Friday Death Count păstrează amintirea acestor incidente, documentând poveștile dramatice ale celor care și-au riscat viața pentru o ofertă de moment.

Printre cele mai șocante incidente se numără cel din anul 2008, când un angajat al Walmart din Long Island a fost călcat în picioare de o mulțime de peste 2.000 de oameni nerăbdători să intre în magazin. Acesta a fost primul deces oficial provocat de îmbulzeala din Vinerea Neagră.

În anul 2011, în Carolina de Nord, un polițist aflat în afara serviciului a folosit spray paralizant asupra cumpărătorilor, provocând panică și rănirea a 20 de persoane.

În anul 2012, competiția pentru un loc de parcare s-a transformat într-o tragedie în Tallahassee, Florida, când două persoane au fost împușcate înainte de a apuca măcar să intre în centrul comercial.

În anul 2016, o tragedie cutremurătoare a avut loc în parcarea unui Walmart din San Antonio. Isidro Zarate, un bărbat curajos care a încercat să apere o femeie de un agresor, a fost împușcat mortal de acesta.

În anul 2018, un simplu gest a stârnit un lanț de violențe care putea fi fatal. Într-un mall din Memphis, Tennessee, un cumpărător a fost împușcat după ce ar fi aruncat o privire „prea insistentă” asupra unei femei. Iubitul acesteia, furios, l-a împușcat, iar un alt martor a tras apoi la rândul lui cu arma, amplificând haosul și nesiguranța.