Elicopterele Black Hawk din România sunt destinate și urmăririi șoferilor

Noile elicoptere Black Hawk au sosit în România. Odată cu ele au venit și primii instructori specializați pentru aceste aeronave. Această evoluție indică faptul că în curând vom putea vedea toate cele șapte elicoptere în acțiune pe teritoriul țării noastre.

Printre sarcinile atribuite elicopterei Black Hawk se numără și intervenția în prinderea șoferilor surprinși încălcând legea. Elicopterele proaspăt achiziționate sunt dotate cu camere performante. Ele sunt capabile să înregistreze viteza mașinilor chiar și de la înălțimi de sute de metri.

Elicopter Black Hawk
Elicopter Black Hawk care va fi operat de Poliţia Română / SURSA FOTO: captură Digi24

Cu mii de ore petrecute în zbor pe elicopter, sute de vieți salvate și o devotată pasiune pentru zbor, la vârsta de 42 de ani, Ghenadie a atins un nou apogeu în cariera sa de pilot. El se numără printre primii instructori de elicoptere Black Hawk de pe plaiurile mioritice.

Cu aproximativ un an și jumătate în urmă, în Polonia, Ghenadie efectua primele zboruri de test cu celebrele elicoptere Black Hawk. Ele erau pregătite pentru livrarea lor ulterioară în România.

„În primă fază, pregătirea a fost făcută la simulator, în Statele Unite, în Florida, în Palm Beach. A fost foarte benefică pentru că înainte de a zbura pe acest elicopter ne-am dat seama cam ce aeronavă este. După Statele Unite, am venit în Polonia să facem trecerea pe aeronavă”, explica Ghenadie Frecauțan, în decembrie 2022, pentru Digi24.

Elicopterele Black Hawk nu vor fi folosite doar de poliţişti.

Altele au fost deja transformate în mini-spitale aeriene, pentru intervenţii în caz de accidente şi alte situaţii de criză.

Elicopterele vor fi folosite deja deasupra șoselelor în câteva luni

În lunile ce urmează, Black Hawk va începe o vânătoare pentru șoferii care încalcă Codul Rutier. Aeronava va fi trimisă să patruleze deasupra principalelor artere rutiere, cu precădere în timpul sezonului estival.

Până la implementarea acestei măsuri, poliția va continua să aplice amenzi folosind elicoptere mai mici, special pregătite pentru astfel de sarcini.

„Au fost situații în care au fost depistați conducători auto depășind neregulamentar, conducând agresiv sau utilizând nejustificat banda de urgență a autostrăzilor alături de pilot se afla și un polițist rutier care constată încălcările legii și le comunică echipajelor de la sol”, a preciat Bogdan Oproiu, polițist rutier, potrivit sursei citate.

Poliția Română va utiliza elicopterul Black Hawk și în operațiuni de urmărire, asemănătoare celor des întâlnite în Statele Unite ale Americii. Atunci când un infractor evadează folosind mașina, camerele elicopterului îl vor monitoriza în mod constant și vor transmite imagini în timp real către echipele de intervenție de la sol.

România a achiziționat 7 elicoptere, iar până la sfârșitul verii, toate vor fi complet pregătite pentru zbor. Ministerul de Interne încearcă să se asigure, astfel, că dispune de mijloace adecvate pentru misiuni diverse.

În plus, un număr semnificativ dintre piloți vor fi pregătiți să devină instructori, aducând cu ei experiența din cadrul zborurilor efectuate, pentru a împărtăși și altora cunoștințele lor.