Black Sea Oil & Gas (BSOG) a decis să renunțe la procesul de arbitraj împotriva statului român referitor la taxa suplimentară prevăzută în Legea offshore adoptată în 2018.
Compania retrage toate pretențiile împotriva Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și a statului român reprezentat de Ministerul Finanțelor.
BSOG renunță la procesul de arbitraj împotriva statului român
Retragerea se face „fără prejudicii” și se aplică și în legătură cu Acordul de concesiune pentru explorarea, dezvoltarea și producția de petrol în blocurile XIII Pelican și XV Midia, Zona contractuală „B”. Black Sea Oil & Gas își păstrează totuși celelalte drepturi contractuale sau de altă natură, se arată într-un document obținut de Economedia.
BSOG a notificat statul român cu privire la intenția de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris. Decizia venea ca urmare a faptului că nu s-a modificat Legea offshore.
„Când am luat decizia de investiție în 2019, ne-am bazat pe credința noastră că regulile s-au stabilizat. Am luat decizia cu bună credință, pe baza asigurărilor din partea guvernanților că legea offshore va fi amendată. Cu bună credință am mers înainte.
S-a modificat taxa pe veniturile suplimentare, dar nu în așa măsură încât să credem că stabilitatea a fost onorată. Am înaintat un arbitraj. Dacă îl vom continua, vom vedea. Încă există. Îl evaluăm”, spunea Mark Beacom, CEO al BSOG, la acea vreme.
Mark Beacom a declarat pentru Europa Liberă luna trecută că disputa se axează pe taxa suplimentară stipulată în Legea offshore, și că BSOG urmărește să recupereze orice sume plătite statului în ceea ce privește această taxă adițională.
Valoarea în discuție se apropie de 400 de milioane de euro.
Prima livrare de gaze s-a făcut în iunie anul trecut
BSOG, în colaborare cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, a început producția de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) în iunie anul trecut.
Prima livrare de gaze provenite din perimetrele offshore „Ana” și „Doina” a intrat în sistemul național de transport pe 15 iunie 2022, conform anunțului făcut de reprezentanții Black Sea Oil & Gas.
Se estimează că cele două zăcăminte vor produce în acest an aproximativ jumătate de miliard de metri cubi de gaze. Acest proiect reprezintă prima extragere de gaze naturale din platoul continental românesc al Mării Negre finalizată în ultimii 30 de ani și este singurul proiect aflat în derulare în prezent.