Fairfax, cel mai mare acţionar al Blackberry, cu o participaţie de 10%, a oferit nouă dolari pe acţiune, în numerar, pentru a achiziţiona producătorul de smartphones, care nu va mai fi listat la bursă.
Dar Blackberry a anunţat că va explora şi alte opţiuni, în timp ce va continua negocierile cu Fairfax.
Vineri, Blackberry a anunţat că va concedia 4.500 de angajaţi pentru a-şi reduce pierderile estimate la un miliard de dolari, din cauza vânzărilor slabe ale noilor sale telefoane mobile inteligente. Miliardarul canadian Prem Watsa, şeful Fairfax, a declarat: ‘Credem că tranzacţia va deschide un nou capitol pentru Blackberry, pentru clienţii, angajaţii şi colaboratorii companiei’.
Brian Colello, analist al firmei Morningstar, a declarat că preluarea Blackberry va permite reorganizarea companiei, fără a fi afectată de atenţia investitorilor de pe Wall Street.
Luna trecută, BlackBerry anunţa că analizează mai multe alternative strategice pentru viitorul companiei, inclusiv posibilitatea vânzării acesteia. Compania a înfiinţat un comitet special care va analiza mai multe opţiuni strategice, precum înfiinţarea de companii mixte, parteneriate şi chiar vânzarea companiei, pentru a creşte valoarea şi a accelera dezvoltarea BlackBerry 10, ultima versiune a sistemului său de operare.
BlackBerry a fost odată liderul pieţei telefoanelor mobile inteligente, smartphones, însă, în ultimii ani, a fost devansat de Apple cu telefoanele iPhone, dar şi de alţi producători, precum Samsung, care utilizează sistemul de operare Android dezvoltat de Google. Potrivit firmei de cercetare IDC, cota de piaţă a BlackBerry a scăzut de la aproape 50%, în 2009, la mai puţin de 3%, în prezent.
Sursa: Agerpres