BlackBerry a crescut miercuri la bursă, după ce a anunţat că nu va mai produce smartphone-uri şi va ceda activitatea de producţie partenerilor de peste hotare.
BlackBerry se va concentra pe serviciile de software, care sunt mai profitabile şi înregistrează o creştere rapidă, transmite Bloomberg.
Compania canadiană a încheiat un acord de licenţă cu o companie indoneziană pentru producerea şi distribuirea dispozitivelor mobile care folosesc sistemul de operare Android.
După anunţarea tranzacţiei, acţiunile BlackBerry au urcat cu 2,5% în predeschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de la New York.
Era inevitabil la un anumit moment, ei nu aveau la dispoziţie mijloacele necesare pentru a susţine profitabilitatea afacerii. Astfel se vor putea concentra pe serviciile de software, a apreciat analistul Matthew Kanterman, de la Bloomberg Intelligence.
În trimestrul doi doi acest an, veniturile din serviciile de software s-au dublat, la 156 de milioane de dolari, în timp ce veniturile totale ale BlackBerry s-au ridicat la 325 milioane de dolari.
BlackBerry a anunţat încă din 2014 că ar putea renunţa la producţia de smartphone-uri dacă aceste operaţiuni rămân neprofitabile şi intenţionează să extindă serviciile pentru companii prin investiţii, achiziţii şi parteneriate.
"Dacă nu pot face bani din telefoane, nu am să rămân în această afacere", a declarat la acel moment Chen, într-un interviu acordat Reuters, adăugând că perioada de timp în care va fi luată o astfel de decizie este scurtă.
Şeful BlackBerry nu a furnizat detalii despre eventuala sistare a producţiei, dar a adăugat că se poate obţine profit şi din livrări anuale chiar şi de 10 milioane de unităţi.
În perioada de vârf, în anul fiscal 2011, compania a vândut 52,3 milioane de telefoane, în timp ce trimestrul trecut livrările au scăzut sub 2 milioane.
AGERPRES