Fără pană de curent în România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis astăzi că nu există, în prezent, nicio problemă în sistemul energetic național. Nimic ca o pană majoră de curent.

Acesta a făcut un apel la cetățenii României să rămână calmi, subliniind că autoritățile monitorizează permanent situația energetică a țării. Burduja a precizat că se află în contact constant cu Dispecerul Energetic Național și că, în acest moment, consumul intern de energie este asigurat din producția proprie, existând chiar un excedent de peste 200 MW, care este exportat.

Ministrul a dat asigurări că situația din România este atent supravegheată și că, până la această oră, nu au fost semnalate probleme care să afecteze buna funcționare a rețelei. El a adăugat că are deplină încredere în specialiștii din domeniu, subliniind că aceștia au dovedit de fiecare dată capacitatea de a gestiona situațiile dificile, inclusiv cele apărute în perioada sărbătorilor pascale.

Se fac analize la nivel european

Referindu-se la evenimentele din Spania și Portugalia, Burduja a menționat că, în aceste țări, prioritatea principală este restabilirea alimentării cu energie electrică pentru toți consumatorii afectați. Oficialul a explicat că, în perioada următoare, vor fi derulate analize amănunțite pentru a determina cauzele penelor de curent și pentru a stabili măsurile necesare atât la nivel național, cât și european, pentru prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Declarațiile oficialului vin într-un context tensionat pentru rețelele energetice europene, unde incidentele recente ridică semne de întrebare legate de vulnerabilitățile infrastructurii. Burduja a reiterat însă că, în România, măsurile de monitorizare și control sunt bine puse la punct și că, în cazul unor provocări, autoritățile sunt pregătite să răspundă eficient.

În concluzie, ministrul liberal al Energiei a transmis că situația în România este stabilă, că măsurile de monitorizare sunt aplicate cu strictețe și că nu există motive de îngrijorare pentru populație în ceea ce privește funcționarea rețelei electrice naționale.

 „În contextul penelor de curent majore din Spania și Portugalia, fac apel la toți cetățenii României să rămână calmi. Sunt în contact permanent cu Dispecerul Energetic Național. Nu avem nicio problemă în acest moment în sistemul energetic național. Acum ne acoperim consumul propriu din ceea ce producem și exportăm peste 200MW.

În țara noastră, situația este monitorizată atent și este sub control. Am deplină încredere în experții noștri, care au demonstrat de fiecare dată că suntem capabili să gestionăm situațiile dificile apărute, așa cum au fost și cele din perioada sărbătorilor pascale.

Cu privire la cauzele blackout-ului din Spania și Portugalia, prioritatea zero este restabilirea alimentării cu energie electrică a tuturor consumatorilor. În orele și zilele următoare va exista, cu certitudine, o analiză aprofundată asupra cauzelor și efectelor, inclusiv măsurile necesare la nivel național și european”.

În România, deși nu există un plan oficial de răspuns la nivel național pentru un astfel de scenariu, experții recomandă pregătirea individuală.

blackout pana de curent
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce trebuie să știi în cazul unui blackout

În fața unei pene de curent de proporții, cetățenii pot doar să limiteze inconvenientele, cu condiția să fi fost pregătiți din timp. Printre recomandările esențiale se numără asigurarea unor surse alternative de energie: baterii, acumulatori, powerbankuri sau alte dispozitive autoîncărcabile. Acestea ar trebui păstrate într-o trusă de urgență, asemănătoare celei destinate cutremurelor.

Un alt sfat important este legat de încuietorile electrice. În lipsa curentului, acestea rămân blocate, astfel că este vital să cunoști modul de acționare mecanică sau să ai pregătite ieșiri alternative.

În plus, specialiștii recomandă ca rezervorul mașinii să nu fie niciodată lăsat aproape gol. În caz de blackout, pompele de benzină nu vor funcționa, ceea ce poate pune probleme serioase în deplasare.

Lucruri de mare importanță

Persoanele care depind de echipamente medicale alimentate electric trebuie să aibă pregătite soluții de rezervă, pentru a nu-și pune viața în pericol. De asemenea, în timpul unei pene de curent este mai sigur să folosești lanterne sau alte surse de lumină electrică, nu lumânări, pentru a evita riscul de incendiu.

Un alt sfat util este să lași aprins un întrerupător de la o sursă de lumină, astfel încât să îți dai seama imediat când revine alimentarea. Pentru protecția aparatelor electrocasnice, acestea ar trebui scoase din priză, deoarece revenirea bruscă a curentului poate produce șocuri electrice.

România nu are un plan oficial pentru pene majore de curent

În timp ce țări precum Germania și Austria organizează periodic simulări de blackout și dispun de centre specializate care analizează astfel de scenarii, în România nu există o strategie clară pentru o pană energetică de mari dimensiuni. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care se ocupă de protecția civilă, nu menționează în rapoartele sale riscul unui blackout, concentrându-se mai degrabă pe riscuri precum cutremure, incendii, inundații sau accidente chimice.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, sublinia că în Europa de Vest astfel de riscuri sunt luate foarte în serios, cu simulări și planuri de răspuns detaliate. În România, problemele apărute din cauza intemperiilor – cum ar fi chiciura care rupe cablurile – sunt remediate rapid, dar nu există un plan pentru o pană extinsă, afirmă specialistul.

Și George Niculescu, preşedintele ANRE, recunoaște că există un risc de blackout, dar consideră că acesta ar necesita o combinație extremă de factori nefavorabili. Oficialul a precizat că nu dorește să creeze panică, dar a subliniat că astfel de riscuri trebuie analizate profund.

Protecția sistemului energetic european

Sistemul energetic al Europei este extrem de interconectat, cu mii de linii care unesc țările Uniunii Europene. Această rețea complexă face improbabilă o pană completă și de lungă durată. În plus, Europa dispune de mai multe surse alternative de aprovizionare cu gaze și de un sistem avansat de protecție cibernetică, ceea ce reduce riscurile unor atacuri asupra infrastructurii.

Cu toate acestea, incidente locale pot apărea. De exemplu, în ianuarie 2021, o defecțiune în rețeaua continentală europeană a dus la o separare temporară a rețelei, afectând inclusiv România și lăsând fără curent circa 200.000 de gospodării.

Trusa de supraviețuire recomandată

În fața unui potențial blackout, armata austriacă recomandă cetățenilor să își pregătească o trusă de supraviețuire. Aceasta trebuie să includă un radio cu baterii, o lanternă, rezerve de apă (cel puțin doi litri pe zi de persoană, pentru trei până la cinci zile), mâncare neperisabilă pentru două săptămâni, medicamente esențiale, trusă de prim-ajutor și articole de igienă personală.

În plus, se recomandă ca rezervorul mașinii să fie menținut cel puțin pe jumătate plin, pentru a putea asigura mobilitatea în caz de nevoie.