Blackout în România? Au anunțat ce ne așteaptă: Riscul există întotdeauna

energie

Sursă: Unsplash

Specialiștii avertizează! Urmează o pană de curent majoră în România? Adrian Borotea, vicepreședintele Asociației Române pentru Energie Eoliană, a dezvăluit la ce trebuie să ne așteptăm.

Conform analizelor realizate de specialiști, în primele 9 luni ale acestui an producția de energie a scăzut cu 7%. În același timp, producția termo a scăzut cu 18 %, în România, după ce s-a decis închiderea unor capacitați de 1.308 megawați.

De asemenea, până la sfârșitul anului 2022, România mai trebuie să închidă și cele 2 grupuri de la Turceni și Rovinari.

Avertismentul specialiștilor! Urmează o pană de curent majoră în România?

În legătură cu acest subiect, Adrian Borotea, vicepreședintele Asociației Române pentru Energie Eoliană, a fost întrebat dacă crede că ar trebui să ne pregătim și noi pentru un scenariu de Blackout. Expertul a dezvăluit care este posibilitatea unei pene majore de curent.

„Sigur că riscul există întotdeauna în funcție de cât de grea este iarna, cum stăm cu cu depozitele de gaze, cum stăm cu energia, cu producătorii, cu stocurile de cărbune și așa mai departe, cu apa din lacuri și nu în ultimul rând, debitul pe Dunăre.

Un lucru bun însă este că energia eoliană în cursul iernii este perioada în care se produce cel mai mult și atunci acest lucru va ajuta în mod sigur, nu numai sistemul energetic, dar și va crește siguranța în alimentare a consumatorilor din țară.

Avem momente și ați menționat dumneavoastră 27 % zilele trecute în luna septembrie de exemplu, în 18 septembrie energia eoliană a reprezentat 40 % din consumul energiei. Deci sunt ore sunt zile sunt săptămâni și chiar luni în care energia eoliană are un cuvânt bun de spus.”, a spus Adrian Borotea.

„Marele câștigător din toate aceste mișcări este statul”

„Aceste dese schimbări legislative și faptul că toată lumea s-a întrebat cine este marele câștigător din toate aceste mișcări și răspunsul este foarte clar din discuțiile pe care le-am avut și da, chiar din rezultate, marele câștigător este statul.

Pentru că, cu cât prețurile sunt mai mari, cu atât impozitele sunt mai mari, contribuțiile sunt mai mari, TVA-ul și așa mai departe”, a spus vicepreședintele Asociației Române pentru Energie Eoliană, Adrian Borotea, la Antena 3