Specialiștii recomandă ca în situații extreme, să avem în casă lanterne, lumânări, alimente perisabile și truse de prim-ajutor. Într-o bucătărie gândită special și dotată cu echipament pentru stingerea incendiilor, autoritățile din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență au simulat la multe situații limită, sfătuindu-i pe cei interesați cum să se protejeze în cazul unui incendiu în propria locuință sau a unei pene de curent.
Cum trebuie să procedăm în cazul unui blackout
Un incediu major poate, chiar foarte ușor, să ducă la un blackout, adică o defecțiune majoră a sistemului energetic în urma căreia nu mai funcționează nimic.
„Noi, la nivelul ISU, avem capacități, generatoare, pe care le-am folosit și când s-au întâmplat alte situații de urgență, dar, desigur, fiecare trebuie să aibă acasă o lanternă și minim plan să facă față unei situații de urgență.”, a spus Marius Dogeanu, șeful Direcției Generale pentru Protecție civilă.
Specialiștii recomandă, de asemenea, să aveți un rucsac pregătit în caz de urgență.
„Un astfel de rucscac de urgență care ar trebui să conțină o anumită cantitate de apă, este vorba de niște conservem un astfel de rucsasac este util pentru un cutremur, inudație, pană de curent.”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Cea mai mare pană de curent de până acum a avut loc în Statele Unite ale Americii, în anul 2003, când au fost afectați 50 de milioane de oameni. Potrivit specialiștilor, se poate ajunge în astfel de situații din cauza furtunilor sau căderilor masive de zăpadă.
„În momentul în care se întrerupe energie electrică, se întrerupe tot ce înseamnă alimentație cu apă, comunicații, căldură. Puțin probabil pentru România să ajungă într-un astfel de scenariu, pentru că, din punct de vedere energetic, avem tot ce ne trebuie pentru acestă iarnă și perioada următoare.”, explică Adrian Vintilă, expert în energie.
Care sunt șansele să ne confruntăm cu așa ceva în viitor?
Specialiștii spun că în România, este posibilă o pană de curent parțială, care să afecteze numai anumite localități sau părți din acestea, în urma unor fenomene meteo extreme. Ca să fim pregătiți pentru astfel de evenimente, aceștia recomandă să avem în casă mai multe baterii, lanterne, lumânări și chibrituri. Cât despre mâncare, indicat este să aveți produse care se deschid ușor, neperisabile, și care nu trebuie preparate termic. De asemenea, apa este foarte importantă. Nu pot lipsi nici trusa de prim ajutor, medicamentele, și eventual, o pungă cu gheață pentru a le menține reci. Un alt aspect foarte important este să aveți la îndemână numărul de urgență al companiei dumneavoastră de electricitate.