Blackout la nivel național în Liban
Blackout la nivel național în Liban! Țara respectivă trece printr-o pană majoră de curent, după ce o centrală care furnizează electricitate întregii țări a rămas fără combustibil. Totuși, Algeria va trimite urgent petrol pentru a ajuta la repornirea centralei.
În weekend, compania libaneză „Electricite du Liban” (EDL) a informat că centrala de la Zahrani, situată în sudul Libanului, a fost oprită pentru că nu mai avea combustibil. Acest lucru a dus la o pană de curent în toată țara, afectând inclusiv aeroportul și portul din Beirut.
Libanul se confruntă cu asemenea probleme încă din anii ’90. De trei ani de zile, situația a devenit și mai gravă din cauza unei crize economice și financiare severe. De atunci, „Electricite du Liban” (EDL) oferă curent electric doar 1-3 ore pe zi. Cei care își permit mai mult curent electric trebuie să apeleze la generatoare private, care sunt scumpe, transmite România TV.
Pană de curent masivă din cauza caniculei. Patru state europene au fost afectate
Tot în această vară, o pană de curent majoră a lovit Peninsula Balcanică, afectând cea mai mare parte a Coastei Adriatice a Croației. Compania de energie electrică HEP din Croația a explicat că problema a fost generată de „o perturbare internațională care a afectat mai multe țări”.
„Operatorul croat de sistem de transport efectuează o analiză cu operatorii de sistem din ţările vecine pentru a determina cauza”, a comunicat compania croată la acea vreme.
Au fost afectate Croația, Albania, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru. Statele respective se confruntau oricum cu un val de căldură extremă, mercurul din termometre atingând 40 de grade Celsius.
Conform anunțului făcut de distribuitorul de energie electrică CEDIS din Muntenegru, pana de curent a provocat perturbări semnificative în gospodăriile oamenilor și în infrastructurile critice. Oamenii au resimțit din plin lipsa electricității, mai ales în condițiile temperaturilor ridicate, care au exacerbat disconfortul termic.
Pana de curent a scos la lumină vulnerabilitatea infrastructurii energetice din Peninsula Balcanică și a scos în evidență necesitatea unor măsuri de prevenire pentru a face față unor asemenea situații în viitor. Aautoritățile locale au fost nevoite să intervină prompt pentru a restabili alimentarea cu energie și pentru a asigura bunăstarea populației afectate.