Blănculescu: Cursul de schimb urmează emoţia politică a zilelor pe care le trăim

Cursul de schimb urmează emoţia politică a zilelor pe care le trăim, iar pieţele sunt nervoase şi în aşteptarea unor măsuri concrete în ceea ce priveşte ordinea politică în România, a apreciat, joi, consultantul financiar Ionel Blănculescu.

‘Cursul de 4,4796 lei/euro de astăzi mi se pare că urmează emoţia politică a zilelor pe care le trăim. Trăim momente, poate, unice în istoria post-decembristă, o luptă politică fără precedent în Parlamentul României, dar asta trebuie să nu influenţeze mediul economic, mediul de afaceri, chiar dacă vremelnic vom asista la astfel de manifestări ale pieţelor. Pieţele la momentul acesta sunt nervoase, sunt în aşteptarea unor măsuri concrete în ceea ce priveşte ordinea politică în România, însă mediul economic trebuie să-şi continue cu încăpăţânare mersul înainte, pentru că ştim că astfel de volatilităţi legate de fenomene politice, de evenimente majore în viaţa unei ţări, sunt vremelnice. Economia României trebuie să meargă înainte pentru că ea, de fapt, asigură infrastructura existenţei noastre’, a precizat Blănculescu.

El a adăugat că, în urma unei analize economice realizate recent cu privire la modul în care pieţele regionale funcţionează în zona cursului de schimb, au fost observate deprecieri atât ale zlotului polonez, cât şi ale forintului din Ungaria.

‘Chiar dacă aceste deprecieri au fost mai mici, înseamnă că, totuşi, pe fond de criză europeană, de criză regională generată de situaţia Greciei, şi nu numai, se suprapune această situaţie politică încordată din România şi, dacă ar fi să aloc o pondere, aş spune că 60 – 70% din efecte sunt reprezentante de situaţia politică internă şi în jur de 30% de situaţia financiară regională’, a precizat consultantul financiar.

În ceea ce priveşte influenţa posibilei suspendări a preşedintelui Traian Băsescu asupra cursului de schimb, Ionel Blănculescu a arătat că acest subiect este foarte complicat nu neapărat prin suspendarea propriu-zisă, ci prin faptul că va urma o nouă campanie electorală în opinia sa extrem de virulentă şi de puternică, existând posibilitatea ca, prin efectele pe care le va genera, poate multe dintre ele imprevizibile, România să se confrunte cu evenimente majore la nivelul sistemului politic din România.

‘Din acest motiv, cred că, mai mult decât niciodată, economia românească trebuie să rămână lucidă, să-şi continue trendul de uşoară creştere economică pentru acest an, iar guvernul, în special premierul, să-şi menţină angajamentul pe care şi l-a luat, inclusiv astăzi, prin care se va întoarce cu faţa spre economie şi cu spatele spre aceste mişcări politice care, până la urmă, sunt democratice şi trebuie să le acceptăm aşa cum sunt’, a spus Blănculescu.

Potrivit acestuia, deprecierea leului afectează mediul de afaceri în primul rând prin contractele aflate în derulare, iar pe de altă parte are afect asupra convenţiilor de credit pe care băncile le au atât la nivel de retail, cât şi corporate. Leul a atins joi un nou minim istoric faţă de euro, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4796 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 0,81 bani (0,18%) comparativ cu miercuri, când euro a fost cotat la 4,4715 lei.

De asemenea, este negativ şi faptul că situaţia din România încurajează mişcările speculatorii, pentru că toate grupurile financiare care acţionează în acest domeniu speculativ sunt extrem de prezente pe pieţe nervoase, deoarece aici pot obţine sume foarte mari, dar şi pierderi foarte mari.

‘Trebuie să acceptăm că, la acest moment, piaţa economică românească este sub asediu’, a subliniat reprezentantul Consiliului Consultativ.

În ceea ce-i priveşte pe investitori, Blănculescu a explicat că aceştia sunt obişnuiţi cu anii electorali şi, de obicei, îşi provizionează astfel de lupte electorale ca fiind pierderi.

‘Din acest punct de vedere, esenţial este ca guvernul ţării respective, aflată într-o astfel de luptă politică, să rămână coerent şi să fie îndreptat către economie, către politici economice. Am observat, în cadrul întâlnirii, că (în Guvernul Ponta – n.r) sunt miniştri economici bine pregătiţi, cu experienţă solidă în domeniul economic, care au această capacitate de a se disocia de lupta politică. Cred că angajamentul primului ministru de a se disocia total de lupta politică este de urmat. Noi trebuie să fim atenţi şi să monitorizăm orice fel de deviere de la acest parcurs, iar Consiliul Consultativ pentru mediul de afaceri va face tot ce poate pentru a sta foarte strâns legat lângă primul ministru şi a-i furniza permanent atât soluţii şi propuneri de îmbunătăţire a activităţii economice, cât şi aceste semnale care provin din piaţa reală, referitor la impactul, în special, al măsurilor politice, dar şi al actelor guvernamentale asupra economiei reale’, a conchis Ionel Blănculescu.
SURSA: Agerpres